Egyszer volt, hol nem volt, egy aranyvonat… Vagy kettő?

Lengyelországban megindult az aranyláz, sokan a feltételezett  „náci aranyvonatot” keresik. A lengyel illetékesek erre bejelentették hétfőn, hogy a korábbi nyilatkozatok ellenére nincs új, a korábbinál erősebb bizonyíték az aranyvonat létezésére. Ezzel egyidejűleg lezárták az „érintett” vagy „érintetlen” terület nagy részét, és felkérték a hadsereget a térség átfésülésére.

Az alsó-sziléziai, Walbrzych környéki, feltételezett „náci aranyvonatról” évtizedek óta keringenek pletykák a környéken. Ám eddig nem tudta senki biztosan, hogy hol van „elásva”, elrejtve. Bányában? Földalatti járatban? Hegyoldalba vágott vasúti pályán? Esetleg bárhol másutt a környéken?

Így viszont tömeghisztéria tört ki a környéken, és a hatóságoknak most már emiatt kellett intézkedniük. Legutóbb például lezárták a Walbrzych környéki erdők „legkritikusabb” részét, hogy megakadályozzák az „amatőr régészek” aranylázát. Ugyanis a hét végén tűz ütött ki a város körüli erdőségekben – erről egy helyi újságíró tájékoztatta a hvg.hu-t hétfő délután. Sőt, a térség kormányzója immár a hadsereget is felkérte: igyekezzen felderíteni az esetleges náci aranyvonat helyét, ezzel is megelőzve, hogy további amatőr régészek fémkereső detektorokkal bandukoljanak a vasúti sínek mellett, állandó balesetveszélyt okozva.

Válságstábot kellett összehívni

Tomasz Smolarz, Alsó-Szilézia tartományi (vajdasági) vezetője azt állította hétfőn, hogy a rejtélyes vonat létezésére a korábbi évtizedekben emlegetett bizonyítékoknál nincsenek erősebbek, újabbak. Ezzel a lengyel hatóságok visszakoztak a múlt heti szenzációs bejelentéshez képest, amikor Piotr Zuchowski, a kulturális miniszter helyettese azt mondta: 99 százalékos a valószínűsége annak, hogy egy száz méternél hosszabb vonatot látott egy georadar-képen.

Valószínűleg a hatóságok riadalmának tudható be forrásunk szerint a legfrissebb hétfői bejelentés is, amelynek lényege: „nincs itt semmi keresnivaló”, nincs igazi bizonyíték a feltételezett „aranyvonat” létezésére Alsó-Sziléziában. Erről egy helyi válságstáb ülése után beszélt Smolarz, minthogy a hatóságokat alighanem váratlanul érte a kincsvadászok özöne.

Az „amatőrök” természetesen a helyi vasútvonalak környékén ásnak, az állítólagos vonat megtalálására sokan indultak a helyszínre. Helyi forrásunk szerint a hatóságok ezért hívtak össze válságstábot hétfőn a cseh-lengyel határ közelében lévő városban, Walbrzychban. Ehhez a településhez tartozik a „Zamek Ksiaz” (Schloss Fürstenstein), amelyet lengyelül „Zamek Ksjonzs”-nak kell ejteni, amely alatt a legtöbben az „aranyvonatot” sejtik. Ez Szilézia legnagyobb (Lengyelországban harmadik) várkastélya.

Mi lehet a szerelvényben?

Ugyanakkor a szakértők azt hangsúlyozzák, hogy az aranyvonat létezése továbbra is kérdéses. De még ha létezne is, korántsem biztos, hogy valóban „aranyvonatról” van szó. A németek számos szerelvényen sokféle tárgyat menekítettek a második világháború végén Lengyelországból. Így nem lehet tudni, hogy a vonaton éppenséggel csak írott dokumentumok vannak-e, vagy rablott műkincsek, esetleg nemesfém, arany. De lehet az is, hogy a páncélvonaton fegyverek és robbanószerek vannak – erről Mitrovits Miklós történész, polonista is nyilatkozott hétfőn az M1 tévé Ma reggel című műsorának.

Az aranyvonatról helyi szakértőnk szerint hosszú évtizedek óta terjengenek pletykák a környéken. Eddig azonban senki sem akadt a vonat nyomára, és perdöntő bizonyíték sem került elő. Ráadásul a Schloss Fürstenstein, azaz a Zamek Ksiaz környékén két eltűnt vonatról is pletykálnak az emberek – ezt is helyi forrásunk erősítette meg. De természetesen ezeknek a híreszteléseknek sem biztos, hogy több alapja van, mint az egyetlen aranyvonatról szólóknak.

Ugyanakkor a náci aranyvonat mindenképpen aranyat ér – na, nem az eddig inkább csak ócskavasat találó fémdetektoros amatőr régészeknek, hanem Walbrzych városának. Az angol nyelven beszélő turistáknak immár túrákat ajánlanak a környékre az utazási irodák, és a város tulajdonában lévő kastélyban, az ott működő hotelben is háromnapos „all-inclusive” programokat ígérnek a szervezők.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp