Like-old az oldalt és nyerj jegyet a Zsidó Kulturális Fesztiválra!

Like-old az oldalt és nyerj jegyet a Zsidó Kulturális Fesztiválra! Augusztus 31-én reggel 9 órakor 4 db jegyet sorsolunk ki  Snétberger Ferenc és a Liszt Ferenc kamarazenekar szeptember 2-i és 4 db jegyet Fassang László orgonaművész szeptember 3-i koncertjére. Mindkét előadás 19 órakor kezdődik a Dohány Utcai Zsinagógában. 

Snétberger Ferenc és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje Rolla János vezetésével

Snétberger Ferenc hosszú utat tett meg Salgótarjántól a nemzetközi hírnévig. Meredeken ívelő karrierje több mint három évtizede tart. Saját hangot keresett. Egy összeté­veszthetetlen, bensőséges hangot, amelyben a klasszikus zenei előképzettség, a roma hagyomány, a flamenco és a jazz egyszerre van jelen. És ez emelte ki őt a zsúfolt világmezőnyből.

Snétberger Ferenc Quartet: Snétberger Ferenc gitár, Oláh Tzumó Árpád billentyű, zongora, Barcza Horváth József basszusgitár, bőgő, Toni Snétberger dobok és a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai.

Snétberger Ferenc
Snétberger Ferenc

Snétberger 1995-ben, a holokauszt 50. évfordulójára komponálta „In memory of my people” (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra írt művét, melyet népének ajánlott. A darab, melyet a hagyományos roma dallamok ihlettek, erőteljes véleménynyilvánítás az emberi szenvedés ellen. Ezen az estén a világhírű Liszt Ferenc Kamara -zenekarral mutatja be.

A Kossuth­díjas Snétberger Ferenc, a műsor második felében, rendkívüli muzsikusokból álló Quartetjével áll a színpadra. A Berklee hajdani ösztöndíjasát, Oláh Tzumo Árpádot aligha kell bemutatni a hazai közönségnek, ahogy a Fesztiválzenekar, egykori bőgősét, a számos jazzversenyen díjazott Barcza Horváth Józsefet sem. Toni Snétberger nem
csak jazzdobosként, hanem színészként is ismert Németországban.
2011-ben megalapította a Snétberger Zenei Tehetség Központot, amely hátrányos helyzetű gyerekek zenei képzésével foglalkozik. Az esten bemutatja az iskola tehetséges hallgatóit is.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963­-ban alakult. Közel fél évszázados működésük során nem­zetközi hírnévre tettek szert, több mint ötven országban adtak koncertet, és felléptek a New York­i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney­i Operaházban, a párizsi Théatre de la Ville­ben, valamint az amszterdami Concertgebouw­ban is. Rendszeresen hangverse­nyeznek Európa szinte minden országában, nagy fesztiváljain, de eljutottak az Egyesült Álla­mokba, Japánba, Dél- Amerikába, Indiába és Kínába is.

Koncertjeiken és lemezeiken olyan kiváló szólistákkal muzsikáltak együtt, mint Szvja­toszlav Richter, Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, Igor Ojsztrah, Henryk Szeryng, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Vagyim Rjepin, Kocsis Zoltán, Maurice André, Martha Argerich, Pierre Fournier, Heinz Holliger, Schiff András, Pauk György, Frankl Pé­ter, Hansjörg Schellenberger, Vagyim Rjepin, Starker János, Midori vagy a Laredo Trio. A zenekar eddig több mint 200 hanglemezfelvételt készített a Hungaroton, az Erato, a Teldec, az EMI, a Quintana és a CBS-Sony Classic kiadókkal. Párizsban három alkalommal nyerték el a francia Académie du Disque nagydíját és Magyarországon több felvételük kiérdemelte az Év Hanglemeze címet.

Program

Mendelssohn: a-moll vonósnégyes, Op.13 (vonószenekari változat)

Prokofiev: Nyitány héber témákra

Snétberger: „Népem emlékére” – Liszt Ferenc Kamarazenekar és Snétberger Ferenc
Jazz & more – Snétberger Ferenc Quartet és a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai

Rolla János a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapító tagja, koncertmestere, 1979 óta művészeti vezetője. Érdemes művész, többek között a Pásztory­-díj a Kossuth-­díj, Wei­ner Leó Emlék-díj kitüntetettje, valamint a francia kormány a művészetek kategóriájában a Becsületrend Lovagja címmel tüntette ki. Egész pályafutása során arra törekedett, hogy a magyar vonóshagyományok méltó folytatója legyen, és művészetével tovább öregbítse hírnevünket a világban. Ezen az estén saját műsoruk után Snétberger Ferenccel együtt adnak koncertet.

 

Boldog lelkek tánca – Fassang László orgona koncertje

Sztárvendég: Fullajtár Andrea

A világ legrangosabb orgonaversenyeinek győzteseként és díjazottjaként Fassang László generációjának egyik legsokoldalúbb orgonaművésze. Tevékenysége fókuszában a klasszikus orgonairodalom megismerése és megismertetése áll.

Klasszikus kamarazenei formációk mellett rendszeresen részt vesz világzenei és jazz produkciókban. Kitüntetéses diplomáit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a párizsi Conservatoire-on szerezte. Tanulmányait megszakítva 2000-ben egy évet töltött Japánban, ahol a Szapporói Koncertterem rezidens orgonistája volt. Versenygyőzelmei közül kiemelkedik a 2002-es Calgary-i improvizációs aranymedál és a 2004-es chartresi interpretációs nagydíj és közönségdíj. 2004 és 2008 között a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskolán improvizációt tanított, ezt követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona tanára lett. Tanári tevékenysége mellett rendszeresen részt vesz nemzetközi orgonaversenyek zsűrijében, koncertezik Európában, Észak-Amerikában és a távol-keleti országokban, emellett lemezei jelentek meg Magyarországon, Japánban, Franciaországban és Németországban. A Művészetek Palotája orgona koncertsorozatának művészeti vezetője. Tevékenységét 2006-ban Liszt díjjal és Príma díjjal, 2013-ban Gramofon díjjal ismerték el. 2014 őszétől a Notre-Dame orgonistája, Philippe Lefebvre utódaként a párizsi Conservatoire-on tanít billentyűs improvizációt.

Fassang László
Fassang László

Program
J. Ph. Rameau: Les Indes Galantes (részletek): Overture, Menuets, Air des Sauvages, Rigaudons en Rondeau, Tambourins
D. Buxtehude: C-dúr fúga „à la gigue” BuxWV 174
J. S. Bach: G-dúr fúga „à la gigue” BWV 577
W. A. Mozart: Lipcsei gigue KV 574
R. Schumann: B-A-C-H fúga op. 60 no. 5
Liszt: Csárdás obstiné
Brahms: V. magyar tánc
Ligeti: Hungarian Rock
Bartók: 15 magyar parasztdal-régi táncok.

Improvizációk ószövetségi táncokra és héber dallamokra

Improvizáció az Énekek énekéhez Fullajtár Andrea közreműködésével.

Helyszín: Dohány Utcai Zsinagóga.

További részletek itt olvashatók.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp