Mindenki sértett a Zsidó Kulturális Fesztivál körüli balhéban

Mindenki másképp látja az eseményeket, ezért mindenki kellemetlenül érzi magát a Zsidó Kulturális Fesztivál körül kialakult balhéban. Petrás Mária bocsánatkérést vár, a szervezők jogosnak látják a lemondást.

Lemondták Petrás Mária fellépését a Zsidó Kulturális Fesztiválon, miután a szervezők állításuk szerint megbizonyosodtak róla, hogy az énekesnő szélsőjobbhoz kötődő rendezvényeken lépett fel. Petrás Mária méltatlannak tartja, hogy azzal vádolták, bármilyen oldalhoz is kötődne, ő a csángó magyar kultúrát képviseli, semmilyen népcsoportot nem ítélne el, és azt mondta, ha véletlenül is belerúgna valakibe, az lenne a legkevesebb, hogy utána bocsánatot kérjenek tőle.

Petrás Mária
Petrás Mária

A legjobban az bántja, hogy senki nem vette a fáradtságot, hogy megismerje, milyen ember, ami a legalapvetőbb dolog lenne. Ha ismernék, nem kérdőjeleznék meg. Az énekesnő a Muzsikással vendégként jelent volna meg a fesztiválon, azonban a zenekar sem akart kínos helyzetbe kerülni, és inkább lemondták a fellépésüket. Ők, mint azt Hamar Dániel, az együttes tagja az Origónak elmondta, gyakran lépnek fel Petrás Máriával, és kitartanak mellette. „Nekünk a közönséget kell kiszolgálnunk, a szívünk szakadt meg azokért, akik hetekkel korábban megvették már a jegyüket” – mondta Hamar az Origónak.

Az énekesnőt eleinte azzal vádolták az egyik blogon, hogy a Kárpátia frontemberének az egyik rokona, és azt pedzegették, hogy férje, Döbrentei Kornél, író, költő gondolkodását vallja. A hírek szerint a szervezők viszont azt kifogásolták, hogy az énekesnő fellépett a Magyar Sziget fesztiválon, és énekelt a Hazatérés Templomában, aminek ifjabb Hegedűs Loránt a lelkésze.

Az Origó megkereste Böjte Józsefet, a fesztivál művészeti vezetőjét, aki azt mondta, hogy két esemény is volt, amivel kapcsolatban megtalálták őket: Petrás fellépett a Pomázon rendezett Wass Albert-maratonon, és énekelt Bakay Kornél születésnapján, aki egy évtizede a Horthy katonái – Szálasi nyilasai kiállítást szervezte. Ezt később a Mazsihisz tiltakozására be is zárták, mert a felkért szakemberek szerint egyoldalúan mutatja be a két korszakot.

Böjte József az Origónak azt mondta, hogy erről beszéltek az énekesnővel is, aki elismerte, hogy énekelt ezeken az eseményeken, ezek után pedig együtt döntöttek arról, hogy kölcsönösen visszamondják a fellépést. Az Origó kérdezte erről Petrás Máriát is, aki azt mondta, méltatlan lenne számára az is, ha most a negyedik osztálytól végigkérdeznék, milyen eseményeken szerepelt. Belöktek egy pocsolyába, amiből nem is engedik, hogy fölálljak. Ha válaszolnék ezekre a kérdésekre, csak még mélyebbre merülnék” – mondta az énekesnő.

(Via Origó)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp