Kockafejek Horányi Gáborral Természettudományos témák KÖZÉRTHETŐEN

A tökéletes tökéletlenség, avagy a gömböc és a formák evolúciója – Beszélgetés Domokos Gábor akadémikus professzorral.

Newton azt írta magáról:

„Nem tudom én minek látszom a világ szemében, de én úgy látom magamat mint egy kisgyereket, aki a tenger partján játszadozik és azzal szórakozik, hogy néha-néha egy simább kavicsot vagy csínosabb kagylót talál a szokásosnál, míg az igazság nagy óceánja kikutatlan fekszik még előtte.”

Domokos Gábor mérnök, matematikus több ezer kavicsot osztályozott a görög tengerparton, hogy megértse, miféle rendszert alkotnak a természet formái, s hol van ebben a rendszerben a helye a gömböcnek, ennek a különleges, tökéletlenségében tökéletes tárgynak, melyet tanítványával, Várkonyi Péterrel alkotott meg 2007-ben.

A gömböc rövid idő alatt világszenzációvá vált, számozott példányai a legnagyobb megbecsülésnek örvendenek. A gömböc léte bizonyítja, hogy nem csak a szabályos struktúrákból vezet út a tökéletlen dolgok világa felé, ahogy ezt a természettudományos absztrakció mondatja velünk, hanem a szabálytalan, tökéletlen dolgok tökéletesedését, szabályossá válását is megfigyelhetjük és a matematika nyelvén le is írhatjuk. Az evolúció tehát nem csak az élőlények kiváltsága.

S hogy mindennek mi köze lehet a NASA Mars missziójához? Domokos Gábor és Horányi Gábor évadnyitó beszélgetésén talán ez is kiderül, folytatás minden hónapban. A modern természettudomány néhány érdekes fejezetéből kaphatunk mindenki számára jól érthető ízelítőt Horányi Gábor fizikatanár előadásaiból, aki számos könyv és cikk szerzője, és 2013-óta a Lauder Javne Iskola főigazgatója.

 

ELŐZETES

2015 október 08. csütörtök, 18:00

2015. november 12. csütörtök, 18:00

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp