Európa Kávéház program – Optimizmusból jeles

A JDC-MAZS Alapítvány által, Gündert Anikó vezetésével öt éve létrehozott Európa Kávéház program célja a holokauszt-túlélők számára olyan rendszeres találkozási lehetőséget teremteni, ahol kötetlenül beszélgethetnek az életükben zajló eseményekről, a világ történéseiről, mindezt egy finom kávé és aprósütemény mellett.

Elegáns, idős emberek csevegnek halkan az Erzsébet körúti Royal Kávéház Szamos Marcipán Cukrászdában. Kint kora délutáni hőség, bent kellemes hűs fogad. A társaság tagjai jó kedélyűek, érdeklődőek és vidámak. Fényképeket nézegetnek, előkerülnek az unokák, dédunokák legfrissebb fotói, van aki tableten mutogatja a képeket a vele szemben ülőnek. A jelenlévők régi barátokként fogadják egymást, a közös gyökerek és hasonló sors időt álló kapocsnak bizonyul.

Európa Kávéház program
Európa Kávéház program

Jelenleg hat, 15-20 fős csoport működik, és találkozik havonta különböző, állandó helyszíneken. Az összejáró idősek ma már ritkán idézik fel egymásnak az 1944 előtti életüket, a gettósítás és deportálás kitörölhetetlen emlékfoszlányait. Valamennyien gyerekek voltak, ma nagyszülők, dédnagyszülők. A jelenben élnek. A szenior korúakra alig jellemző derűvel úgy nyilatkoznak a napi társadalmi problémákról, hogy léteznek ugyan, de megoldhatóak. Jó ezt hallani!

A 2015. augusztus 12-i összejövetel rendhagyó, ugyanis a hazai zsidó közösségben jól ismert JDC-MAZS Alapítvány nemzetközi szervezetének izraeli irodájából érkeztek látogatók az idősek klubjába. A pár perces ismerkedés után fokozatosan egyre nagyobb hangzavar alakult ki a három asztalnál ülő résztvevők között. Előkerülnek, és körbejárnak a háború előtti, megsárgult családi fényképek éppúgy, mint a mában élő unokák, dédunokák vidám portréi. Egy biztos, a több generáció és a más anyanyelv okozta bábeli zűrzavar mögött ugyanaz a családcentrikus értékrend húzódik.

Európa Kávéház program
Európa Kávéház program

A holokauszt-túlélők nem szűnő lelkesedéssel mesélnek a rég- és még régebbi múltról, közben készségesen válaszolnak a vendégek jelenre vonatkozó kérdéseire is. A külföldiek meglepetésére, az idősek optimizmussal néznek a jövőbe, és mi ismét szembesülünk az alapigazsággal: minden viszonyítás kérdése. Aki átélte a vészkorszak borzalmait, annak a mai kor gondjai eltörpülnek.

Az aprósütemény szinte érintetlenül marad az asztalon, a nagy ismerkedés mindent háttérbe szorított. Összeölelkezve búcsúzik a két csoport. A látogatók és vendéglátók is egy nagy élménnyel lettek gazdagabbak.

A JDC-MAZS Alapítvány 1991-ben jött létre az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet hozzájárul a zsidó közösség és identitás kialakításához és megtartásához.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp