Egyre aktívabb a Narancsliget Adományközpont

A JDC-MAZS Alapítvány által működtetett Narancsliget Adományközpont egyre aktívabb, Így egyre több család életkörülményein tud segíteni. Az adományközpont küldetésének középpontjában ugyanis a nehéz helyzetben lévő, gyermeket nevelő családok támogatása áll. Az adományközpont munkatársai pedig azt vallják: adni és kapni is felemelő érzés.

Csütörtök délután, budapesti zsidó negyed. A VII. kerület, Síp utca 17. szám előtt egy viharvert kisteherautó parkol, a motor bekapcsolva duruzsol. Ha leállítják, csak több ember segítségével lehet belökni, így a sofőr nem kockáztat, inkább ő is segít pakolni. A három megtermett férfi és az adományközpont dolgozói egy óra alatt kihordják az 5-10 kilós ruhászsákokat, és felpolcolják a csomagtérbe. Az adomány egy borsodi településre megy az ottani roma szervezetnek, ahol már várja az ottani közösség.

Adomány
Adomány

A JDC-MAZS Alapítvány által működtetett adományközpont küldetésének középpontjában a nehéz helyzetben lévő, gyermeket nevelő családok támogatása áll. A cél elérése érdekében létrehozott, hazánkban viszonylag újszerű adományozási mechanizmus több lépcsőből tevődik össze.

A jó minőségű tárgyi adományok folyamatosan érkeznek, főként a zsidó közösségtől, ezen kívül tanulmányaikat befejező és hazatérő külföldiektől, nagykövetségektől, külképviseletektől és nem utolsó sorban az állandó társszervezetektől: a finn Fida International és az osztrák Hilfe und Hoffnung alapítványoktól.

Narancsliget Adományközpont
Narancsliget Adományközpont

A szelektálás, szortírozás és papírmunka után az adományok – ruhák, cipők, táskák, takarók, háztartási és műszaki cikkek, dísztárgyak, könyvek, ékszerek – polcokra, kínálókra, vállfákra kerülnek, majd a rendszeresen megtartott, szerdai ruhabörzén ajánlott összegű pénzadományért cserébe gazdára találnak.

A befolyt összeget a szintén a JDC-MAZS Alapítványhoz tartozó Jaffe Zsidó Családsegítőn keresztül olyan családokra fordítják, ahol jól jön az anyagi támogatás, ha a gyermek lakhatásáról, étkeztetéséről vagy iskoláztatásáról van szó. A támogatottak elsősorban a gyermeket nevelő zsidó családok, de közösségi programjaink mindenki számára nyitottak, így nem-zsidó családok is szerepelnek a támogatottak között.

Adomány
Adomány

A folyamat utolsó lépése pedig az el nem kelt áruk adományként történő átadása más, szociálisan hátrányos helyzetű közösségeknek, a roma kisebbségi önkormányzatoknak, hajléktalanszállóknak vagy családok átmeneti otthonainak.

A Narancsliget, Budapest, VII. kerületi, Síp utca 17. szám alatt működő adományközpontjában egész héten zajlik az élet, de benézni szerdai napon, 9 és 16 óra között, a ruhabörze ideje alatt érdemes. Adományfelajánlások ügyében az alábbi telefonszámon munkaidőben várják a jelentkezőket: +36 20 400 6741.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp