Jóvátételt kell fizetnie a Palesztin Hatóságnak, amiért Izrael elleni terrorcselekményeket támogatott

Egy manhattani bíróság 10 millió dolláros biztosíték megfizetésére kötelezte a Palesztin Hatóságot, amiért annak része volt hat olyan, Izrael elleni terrortámadás megszervezésében, amiben amerikaiak haltak és sebesültek meg. A bíróság ezzel hivatalos palesztin csoportok felelősségét is kimondta a 2002 és 2004 között történt Izrael elleni terrortámadásokban.

Az ítéletben szereplő 10 millió dollár (meg még havi 1 millió fellebbezési díj) kisebb, mint amekkorát a károsultak ügyvédjei ki szerettek volna csikarni a bíróból. Az ügyvédek szerint ezt a pénzt, ami mai árfolyamon kb. 2,74 milliárd forint, a Palesztin hatóság könnyedén kifizeti. Tény, hogy ez a 10 millió inkább a hatóság ügyvédjeinek igényeihez állt közel.

14 halálos áldozattal járó bombatámadás Jeruzsálem közelében, 2002 júniusában
14 halálos áldozattal járó bombatámadás Jeruzsálem közelében, 2002 júniusában

Két hete az amerikai kormány nagy sajtóvisszhangot keltve beavatkozott az ügybe, az igazságügyi minisztérium közleményt adott ki, hogy az ügyben az Amerikai Egyesült Államok érdeke, hogy a bíróság semmiképp ne szabjon ki akkora jóvátételt, amekkorát csak akkor tudna kifizetni a Palesztin Hatóság, ha saját költségvetésének stabilitását veszélyeztetné. A kormány szerint a közel-keleti békefolyamatban kiemelt szerepe van a Palesztin Hatóságnak, ezért nem lenne jó, ha gazdasági válságba taszítanák, ezzel kockáztatva a politikai instabilitást a hatóság által ellenőrzött területeken.

A manhattani bíróság ítélete azért is mérföldkő jelentőségű, mert hivatalos palesztin csoportok felelősségét is kimondta 6, Izrael elleni terrortámadásban, amik 2002 és 2004 között történtek.

(Via 444)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp