A mi izraeli konyhánk: datolyás tekercs

Ezúttal az Izraelben méltán népszerű datolya játssza a főszerepet az izraelikonyha.blogspot.hu heti receptjében. A datolyás tekercs kiválóan illik délutáni kávé vagy tea mellé, ráadásául több napig is eláll.

Minden házban megtalálhatóak azok a finom kis sütemények, amelyek legalább egy hétig elállnak a teáskanna vagy a kávéfőző környékén. Ez alkalommal következzen egy egyszerű és finom recept: az Izraelben méltán népszerű datolyával, helyesebben datolyakrémmel töltött rolád, amit én nagyon gyakran majszolgatok a délutáni kávém mellé.

Datolyás tekercs
Datolyás tekercs

Hozzávalók:
2,5 pohár liszt
2 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál fahéj
1 evőkanál cukor
csipet só
200 g lágy vaj
1 doboz 27%-os tejföl

A töltelékhez:
Datolya-krém
(Ha nem kapható, elkészíthető, pl. így:
150g datolya /Medjool fajta/
1/2 pohár datolyaméz /datolya, cukor, víz/
1 evőkanál kókusz- vagy repceolaj)

Tálaláshoz:
porcukor

Elkészítés:
Az összes tésztához valót beletesszük egy tálba, és egységes masszává keverjük. Labdává formázzuk, és folpackba csomagolva laposra nyomjuk, aztán legalább egy órára, vagy akár egész éjszakára hűtőbe tesszük. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A hideg tésztát két részre osztjuk. Lisztezett felületen mindkét részt körülbelül 3 centi vastag téglalap formára nyújtjuk.

A tésztát egyenletes vastagságban megkenjük a datolyakrémmel, aztán roláddá tekerjük. Egy éles késsel kis réseket vágunk a tésztába, beletesszük a tepsibe, és ugyanezt elvégezzük a másik tésztával is. 25-30 perc alatt aranylóra sütjük. Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletekre vágnánk. Meghintjük porcukorral.

A sütemény zárt tárolóban több napig is eláll.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp