Így verte át a nácikat egy zsidó orvos

A zsidók élősködők, tetvek, kiirtandó kórokozók – sulykolta a náci propaganda. A népirtó rendszer előszeretettel használta a higiéniai retorikát, a zsidó orvosokat azonban nem tudták nélkülözni, a Wehrmacht tífusz elleni küzdelmét a buchenwaldi koncentrációs táborból az ő segítségükkel akarták megnyerni a nácik. És eközben nagyon keményen át lettek verve.

A németek tífusz elleni háborújának meghekkelését egy koncentrációs táborban fogvatartott zsidó orvos követte el. Buchenwaldban az addigiaknál hatékonyabb és biztosabb vakcinát akartak készíttetni a náci orvosok, méghozzá a Pasteur Intézet francia módszere alapján. Az eljárást azonban nem ismerték pontosan, és nem is volt a táborban olyan német tiszt, akinek ez lett volna a szakterülete. A bonyolult fejlesztést így hát a lágerlakókra bízták: az emberi tetvekként kezelt zsidó halálraítélteknek kellett volna megvédeniük a harmadik birodalmat az igazi tetvek okozta fertőzéstől.

Ludwik Fleck
Ludwik Fleck

A láger 50-es blokkjában folyó nagyszabású munkába azonban már az elején komoly hiba csúszott. A jobb körülmények reményében sokan jelentkeztek az orvosi csapatba, olyanok is, akik soha nem jártak kutatóintézet közelében. A vakcinológiát valamennyire ismerő egyetlen doktornak egy cukrásszal, egy kommunista munkásvezérrel és egy tornászedzővel kellett volna megoldania azt a problémát, amin máshol tapasztalt mikrobiológusok dolgoztak évekig.

Miután ez nem sikerült nekik, az SS a lembergi Weigl professzor egyik tanítványát is a táborba vitte. Ludwik Fleck azonnal rájött, hogy a „kutatók” addig teljesen rossz úton jártak, és a kísérleti nyulak vérsejtjeit nézték tífuszbaktériumnak. Erről a felfedezésről azonban nem szóltak a németeknek. Ugyan nemsokára rájöttek, hogyan lehet valódi vakcinát készíteni, de a hatástalan kamuszérumot is tovább gyártották. Ettől fogva két oltóanyagot állítottak elő: az igazit a buchenwaldi tábor foglyainak és saját barátaiknak adták, a semmire nem jót pedig nagy tételben küldték a frontra a Wehrmacht állományának beoltására. Ha a német orvosok gyanakodni kezdtek, hogy miért van még mindig annyi megbetegedés a hadseregben, természetesen a „jó” anyagból küldtek mintát a berlini laborokba ellenőrzésre.

A tudományfilozófusként is fontos életművet maga után hagyó Ludwik Fleck által szervezett gigantikus buchenwaldi átverés egészen a háború végéig, a tábor amerikai felszabadításáig tartott. A vezető náci orvosok csak a nürnbergi perben szembesültek vele, hogy mindvégig hülyére voltak véve. Amikor ezt egyikük, Joachim Mrugowsky megtudta, felháborodottan az orvosi etika megsértéséről beszélt, de a tárgyalóterem közönsége zavartan nevetett – Mrugowsky volt ugyanis a Ciklon-B egyik kifejlesztője.

(A teljes cikk itt található.)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp