Lemondták Matisyahu fellépését, mert nem ismerte el Palesztinát

Egy spanyolországi reggaefesztiválon a szervezők az utolsó pillanatban kértek állásfoglalást több fellépőtől, és letiltották az ismert zsidó reggaezenész, Matisyahu fellépését. 

A fesztivál csatlakozott egy mozgalomhoz, amely bojkottot hirdetett Izrael ellen annak Palesztinával szembeni politikája miatt. Az amerikai Matisyahunak nincsenek izraeli gyökerei, de korábban tagja volt a Chábád Lubavics mozgalomnak, egy ideig pajeszt és szakállat is hordott, és azóta is kiáll Izrael mellett. A fesztivál szervezői viszont a fellépés feltételéül szánták, hogy alá kell írnia egy nyilatkozatot, amelyben elismeri a palesztin államiságot.

Miután a zenész ezt nem akarta megtenni, szombatra tervezett fellépését lemondták a szervezők. Matisyahu menedzsere közölte: még tárgyalnak, a következő napokban adnak ki közleményt. A spanyolországi zsidó közösségek szervezete viszont már megszólalt az ügyben. Szerintük a fellépés letiltása gyáva, tisztességtelen lépés volt a szervezők részéről, különös tekintettel arra, hogy a fesztivált adófizetői pénzből is finanszírozzák. Kifogásolták, hogy a fellépőktől nem kértek nyilatkozatokat az Iszlám Államról, Szíriáról vagy épp a Hezbollahról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp