Az amerikai Dél egyik legsötétebb titka

Az amerikai Dél legsötétebb titkainak egyike most százéves. Leo Max Franket (1884–1915), egy atlantai ceruzagyár tehetős, szigorú, zsidó és a korabeli Georgia többsége szerint bűnös munkafelügyelőjét a perének kimenetelével elégedetlen, felheccelt tömeg szadista módon megölte.

Leo Frank egyike a XIX. század végén, a XX. század elején kibontakozó nemzetközi antiszemita hullám áldozatainak. A magyar Tiszaeszlár, a francia Dreyfus-per, az orosz Mendel Beilis-ügy után az egyik legjobban ismert és leginkább vitatott zsidóellenes kampány névadója.

Leo Frank
Leo Frank

A helyszín a Georgia-állambeli Atlanta, amely már Leo Frank esete előtt is ismert volt faji összetűzéseiről. 1906-ban két fehér nő meggyilkolásával vádolt feketék ellen olyan indulatok robbantak ki, hogy a város több mint egy héten át etnikai csatatérré változott. Egy újságíró „a legrosszabb amerikai városnak” nevezte Atlantát. Az amerikai polgárháború (1861–1865) előestéjén még alig ötven zsidó élt ott. 1910-re a számuk már 4000-re ment fel.

Akkor a város összlakossága 155 000 fő volt. Georgiába hamarosan kétszer annyi zsidó vallású bevándorló érkezett, mint bármely másik államba az amerikai Délen. Az állam és a főváros társadalma kezdetben megbecsülte a zsidókat, akik döntően a reformjudaizmus hívei voltak. A zsidó elit elfogadott része lett a városi establishmentnek, szinte még inkább, mint ahogyan ez az északi államok nagyvárosaiban történt.

A kelet-európai és oroszországi zsidó bevándorlók Amerika-szerte fokozatosan megváltoztatták a korábban érkezett, döntően német zsidókról kialakult, valaha kedvező képet.

A támadások célpontjai többek között az orosz zsidók által működtetett italmérések voltak, s nem tette népszerűvé a zsidóságot az sem, hogy nem voltak közeli kapcsolatai a városi proletariátussal.

Leo Frank német-zsidó családban, Texasban született, de családja hamarosan a keleti partra költözött. A korábban népszerűnek mondható Leo Frank megítélése egy csapásra megváltozott Atlantában, amikor a felügyelete alatt dolgozó, közel száz fiatal munkáslány egyikét 1913. április 27-én, rejtélyes körülmények között, gyalázatos módon meggyilkolták, és a holttestet másnap a gyár pincéjében megtalálták.

A gyilkosság egy szombati napon történt, amikor Leo Frank kevesedmagával tartózkodott a gyárban, s így szinte automatikusan ő vált az egyik gyanúsítottá. A fiatal áldozat, a 14 éves Mary Phagan szexuális eredetű gyilkosság áldozatának tűnt, és hirtelen több nő is előállt a váddal, hogy korábban Leo Frank őt szexuálisan zaklatta. Frankről kiderült, hogy nagy flörtölő volt, és gyakran látogatott nyilvánosházakat. Hamar bizonyítottnak látszott, hogy ő volt a gyilkos: a visszautasított munkafelügyelő nyilván megölte csinos fiatal munkását.

A városi lapok azonban kaptak az alkalmon, hogy a közvéleményt a zsidó gyanúsított ellen hergeljék. Természetesen élt a városban és vidékén az a sztereotípia is, amely a fiatal zsidó férfiak nőéhségére épült, s hangsúlyozta szerepüket a „fehér rabszolgaság”, azaz a prostitúció, illetve a pornográfia amerikai behozatalában.

Amikor az esküdtszék kimondta Leo Frank bűnösségét, és a munkafelügyelőt halálra ítélte, Atlanta utcái megteltek ünneplő emberekkel. A közvélemény valószerűnek látta, hogy a kis Phagan lányt ismert pénzember ölte meg, olyasvalaki, akitől az egyszerű emberek függtek és féltek. Jó érzés volt Leo Franket bűnösnek tudni.

A tárgyalás első napja
A tárgyalás első napja

Sokan voltak azonban, akik nem értettek egyet az ünneplőkkel, végül a kormányzó a halálbüntetést életfogytiglani börtönre változtatta (amiért nagy árat fizetett, feláldozta további politikai pályáját, s örökre el kellett hagynia Georgiát). A kormányzó háza előtt 1200 ember tüntetett, később fegyveresek törtek be Leo Frank börtönébe, s William Creen, egy kétszeresen elítélt gyilkos megvágta Frank torkát.

Ezt követően Franket átvitték a 270 kilométerre lévő Marietta városkájába, ahol egy magát Mary Phagan Lovagjainak nevező csapat meglincselte. A lincselésről készült képeket Georgia-szerte árusították. Athan Theoharis és John Stuart Cox amerikai történész szerint

a lincselés után a georgiai zsidók fele elhagyta az államot, s nyomban megalakult az Anti-Defamation League, az amerikai zsidók önvédelmi szervezete, de nyomban újraalakult a Ku-Klux-Klan is.

A teljes cikk itt olvasható.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp