Iráni atomprogram – 340 amerikai rabbi sürgette a bécsi megállapodás kongresszusi támogatását

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Levélben sürgette 340 amerikai rabbi az amerikai kongresszust, hogy támogassa az iráni atomprogram korlátozásáról megkötött “történelmi” megállapodást. Az Egyesült Államokban több ezer rabbi szolgálja a zsidó közösséget. Amerikában a megkérdeztettek 73 százaléka csekély vagy semmilyen bizalmat sem táplál Teherán iránt. A levelet, amelyet az Aimenu elnevezésű észak-amerikai baloldali cionista szervezet juttatott el a szenátus és a kongresszus tagjainak, a judaizmus “minden irányzatához” tartozó rabbik írták alá. Az akció szervezőinek célja annak megcáfolása volt, hogy az amerikai zsidó közösség minden vezetője ellenzi a “hatok” (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország), illetve Irán által megkötött alkut.

Az amerikai törvényhozásnak szeptember 17-ig kell eldöntenie, hogy támogatja-e a bécsi megállapodást, amelyet Benjámin Netanjahu már a megszületése előtt is élesen támadott. Az izraeli kormányfő egyebek között kijelentette: a teheráni vezetés célja az, hogy “letörölje Izraelt a térképről”.

A 340 rabbi arra figyelmeztetett, hogy a megállapodás elutasítása maga után vonja majd a szankciók nemzetközi rendszerének összeomlását, a közel-keleti nukleáris fegyverkezési verseny kialakulását és Izrael elszigetelődését.

A megállapodást támogató néhány rabbi
A megállapodást támogató néhány rabbi

Az Egyesült Államokban több ezer rabbi szolgálja a zsidó közösséget.

A Pew kutatóintézet egy júliusi felmérése szerint az amerikaiak azon 79 százaléka közül, akik hallottak már a megállapodásról, 48 százalék ellenzi és csak 38 százalék helyesli azt. A megkérdezettek 73 százaléka csekély vagy semmilyen bizalmat sem táplál Teherán iránt.

A kongresszusi jóváhagyás ellenzői és támogatói az egyezmény megkötését követően egyaránt fokozták lobbista tevékenységüket. Több jelentős zsidó szervezet, köztük a Rágalmazás Elleni Liga, az Amerikai Zsidó Bizottság és az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) is a megállapodás ellen foglalt állást,  mint ahogy az ellenzők között van Charles Schumer, a demokraták harmadik rangidős szenátora is, aki az amerikai törvényhozás legrégebb óta szolgálatot teljesítő zsidó tagja.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp