Elszabadultak az indulatok a párizsi Tel-Aviv plázs körül

Csupán egyetlen napra nevezték el a Szajna partján található plázst Tel-Avivról, Párizsban ez mégis egy kisebb botrányt okozott. Franciaországban ugyanis bármely olyan esemény, amelyben Izrael szerepel rögtön problémás kérdéssé válik.

2002 óta létezik a Párizsi Plázs, a Szajna partján, nyaranta létrehozott homokos pihenőhely. Ebben az évben a szervezők úgy döntöttek, hogy tematikus napokat fognak tartani, és ezért a plázst minden nap egy-egy népszerű tengerpartról nevezik majd el. A híres brazil és polinéziai strandok után augusztus 13-án Tel-Aviv következett, ezt azonban már nem mindenki volt képes nyugalommal elviselni.

A Párizsi Plázs
A Párizsi Plázs

Egy palesztinpárti szervezet rögtön tüntetést helyezett kilátásba arra az esetre, ha az eseményt nem törlik azonnal a plázs programjai közül. Danielle Simonnet, egy helyi önkormányzati képviselő szerint a Tel-Avivról elnevezett plázs nem más, mint Izrael kormányának népszerűsítése. A közösségi médiában a gázai tengerparton halott gyerekeket ábrázoló rajzok kezdtek rohamtempóban terjedni. Az esemény törlését követelő petíciót pedig már több mint 22 ezren írták alá.

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo azonban a Tel-Aviv plázs mellé állt, és kijelentette, hogy a program mindenképpen megrendezésre kerül. Hidalgo, aki amúgy az általában a palesztin ügyet támogató francia baloldalhoz tartozik, a Le Monde-ban írt cikkében azért megpróbált a baloldali szimpatizánsok kedvébe járni. Szerinte ugyanis a Tel-Avivról elnevezett plázs kizárólag a városról, és nem az izraeli kormányzatról szól. „Tel-Aviv egy mindenfajta kisebbség felé nyitott, progresszív város, ezért Izraelben is gyűlölik mindazok, akik a kisebbségeket nem tolerálják” – írja a párizsi polgármester.

A nagy felháborodásnak valószínűleg az lehet az oka, hogy Franciaországban található Nyugat-Európa legnagyobb muszlim közössége, amely a népesség 7,5 százalékát teszi ki. Ráadásul a nyugat-európai nagyvárosok közül Párizsban él a legtöbb muszlim. Ezért Franciaországban a lakosság egy jelentős részének az izraeli-palesztin konfliktus nem egy politikai, hanem egy mélyen személyes kérdés. Így ma minden olyan esemény, amely jó színben tünteti fel Izraelt Franciaországban sokak szemében provokációnak minősül.

(Via Quartz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp