Elszabadultak az indulatok a párizsi Tel-Aviv plázs körül

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Csupán egyetlen napra nevezték el a Szajna partján található plázst Tel-Avivról, Párizsban ez mégis egy kisebb botrányt okozott. Franciaországban ugyanis bármely olyan esemény, amelyben Izrael szerepel rögtön problémás kérdéssé válik.

2002 óta létezik a Párizsi Plázs, a Szajna partján, nyaranta létrehozott homokos pihenőhely. Ebben az évben a szervezők úgy döntöttek, hogy tematikus napokat fognak tartani, és ezért a plázst minden nap egy-egy népszerű tengerpartról nevezik majd el. A híres brazil és polinéziai strandok után augusztus 13-án Tel-Aviv következett, ezt azonban már nem mindenki volt képes nyugalommal elviselni.

A Párizsi Plázs
A Párizsi Plázs

Egy palesztinpárti szervezet rögtön tüntetést helyezett kilátásba arra az esetre, ha az eseményt nem törlik azonnal a plázs programjai közül. Danielle Simonnet, egy helyi önkormányzati képviselő szerint a Tel-Avivról elnevezett plázs nem más, mint Izrael kormányának népszerűsítése. A közösségi médiában a gázai tengerparton halott gyerekeket ábrázoló rajzok kezdtek rohamtempóban terjedni. Az esemény törlését követelő petíciót pedig már több mint 22 ezren írták alá.

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo azonban a Tel-Aviv plázs mellé állt, és kijelentette, hogy a program mindenképpen megrendezésre kerül. Hidalgo, aki amúgy az általában a palesztin ügyet támogató francia baloldalhoz tartozik, a Le Monde-ban írt cikkében azért megpróbált a baloldali szimpatizánsok kedvébe járni. Szerinte ugyanis a Tel-Avivról elnevezett plázs kizárólag a városról, és nem az izraeli kormányzatról szól. „Tel-Aviv egy mindenfajta kisebbség felé nyitott, progresszív város, ezért Izraelben is gyűlölik mindazok, akik a kisebbségeket nem tolerálják” – írja a párizsi polgármester.

A nagy felháborodásnak valószínűleg az lehet az oka, hogy Franciaországban található Nyugat-Európa legnagyobb muszlim közössége, amely a népesség 7,5 százalékát teszi ki. Ráadásul a nyugat-európai nagyvárosok közül Párizsban él a legtöbb muszlim. Ezért Franciaországban a lakosság egy jelentős részének az izraeli-palesztin konfliktus nem egy politikai, hanem egy mélyen személyes kérdés. Így ma minden olyan esemény, amely jó színben tünteti fel Izraelt Franciaországban sokak szemében provokációnak minősül.

(Via Quartz)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp