A mi izraeli konyhánk: sárgadinnye és feta sajt saláta

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Jöjjön a saláta, melynek elfogyasztása után azt mondta az egyik kemoterápiásan kezelt kedves rokonom, hogyha örömet akarok neki szerezni, akkor minden kezelés után lepjem meg őt ezzel az ínyencséggel. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.

 

Hozzávalók:

1 vörös/lila hagyma
1 evőkanál olaj
néhány dió (kb. 1/4 pohár)
1 kis és közepes sárgadinnye (lehetőleg narancssárga, hogy szép legyen)
2 uborka
néhány mentalevél (mintegy 8 szárnak a levelei)
egy citrom leve
100g bolgár sajt vagy feta sajt
őrölt fekete bors

Elkészítés:
A lilahagymát vékony karikákra vágjuk, és serpenyőben kb. 3 percig sütjük úgy, hogy a hagyma kicsit megpuhuljon, édeskés íze legyen, és előjöjjön gyönyörű, rózsaszín-lila szine.
Közben feldaraboljuk a diót.
Amikor a hagyma kész, áttesszük egy másik tálra, hogy kihűljön, és megpirítjuk a diót is a serpenyőben (2-3 perc). A pirítás közben nem érdemes mással foglalkozni, mert a dió nagyon gyorsan elszenesedik. Miután megpirult, félretesszük. Félbevágjuk a sárgadinnyét, meghámozzuk és szeletekre vágjuk, aztán minden szeletet még egyszer félbe (vagy vágjátok úgy, ahogy akarjátok, nem lényeges).
Az uborkát vékonyra szeleteljük, felaprítjuk a mentát, és mindkettőt egy tálba tesszük, majd ráöntjük a citromlevet. Amikor kihűlt a hagyma, ezt is hozzáadjuk, és óvatosan összekeverjük.
Összeállítjuk a salátát: Elrendezzük a sárgadinnye-szeleteket egy lehetőleg széles és világos tálban, hogy a saláta vidám színei jól érvényesüljenek. Rászórjuk az uborka és hagyma keveréket, erre a feta sajtot, megszórjuk dióval, és végül fekete borsot morzsolunk rá.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp