Kóser bolt nyílik Szegeden

Legkésőbb az ősz elejétől már nem kell Budapestre utaznia annak, aki a kóser ételeket szeretne vásárolni. Szegeden ugyanis kóser bolt nyílik, ami egyedülálló kezdeményezés vidéken.

Ha a tárgyalások jól haladnak, augusztus végén vagy szeptember közepén kóser bolt nyílhat Szegeden. „Szeretnénk még jobban kinyitni a közösséget, s ennek egyik feltétele, hogy Szegeden – akár a közösség tagjainak, vagy bármely más vallású embernek, például az itt tanuló muszlim hallgatóknak – kóser boltot hozzunk létre, és ebben minden olyan áru, amely fogyasztható rabbinikus engedéllyel, kapható legyen” – jelentette be Markovics Zsolt, szegedi főrabbi.

Magyarországon jelenleg csak Budapesten vannak kóser boltok. A szegedi kóser bolt így nemcsak a városban és a környező településeken élőket látná el, hanem a határ túloldalán élő magyar közösségeket is. Elmondta, ezek a közösségek is azzal küzdenek, mint a szegediek, nevezetesen hogyha kóser árut, akár húst, bort, netán olívabogyót szeretnének beszerezni, akkor el kell utazniuk saját országuk fővárosába, vagy Magyarországon belül Budapestre.

kóser hentes
kóser hentes

Szegeden egyéb fejlesztés is zajlik a zsidó közösség irányításával. Megkezdődött a szegedi zsinagóga felújítása, amelyet 1900 és 1903 között emeltek, Baumhorn Lipót tervei alapján. A rekonstrukcióra első körben 950 millió forintot ítélt meg a kormány, de összesen 2-2,5 milliárd forintra lesz szükség a munkálatokhoz.

A szegedi Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógája, a magyar szecesszió egyik meghatározó műemléke. A monumentális, 48,5 méter magas épület a mór-szecessziós stíluson kívül bizánci hatást mutat. A zsinagógában 1340 ülőhely van.

a szegedi zsinagóga belseje
a szegedi zsinagóga belseje

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp