Csak egy gyűrött plakát? Az „iratmellékletek” sorsa és tanulságai

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

1929 augusztusában a jeruzsálemi arab lakosság egy része késekkel és botokkal felfegyverkezve benyomult a jeruzsálemi Óvárosba és megtámadta a már évszázadok óta ott élő zsidó közösséget. A zavargások után készült gyászjelentés egy példánya Budapestre is eljutott, a magyar zsidóság képviselői kiemelt fontosságú helyen, a régi Képviselőház Bródy Sándor utcai épületében tiltakoztak a történtek miatt. Az első világháborút lezáró békerendszer változásokat hozott a Közel–Keleten is. Az 1917–ig a Török Birodalomhoz tartozó „Szentföld” brit mandátumi igazgatás alá került. A britek eleinte támogatták egy zsidó nemzeti otthon megteremtését, s engedélyezték a cionista bevándorlással érkezők letelepedését.

Ezekben az években több ezer, főként európai zsidó költözött az ősi Izrael egykori területére, Erec Iszraelbe, ahol a mocsarak lecsapolásával, a pusztaság termőterületté tételével új modellt mutattak a Közel–Keleten. Mindezt az arab nacionalisták ekkor már ellenségesen fogadták. 1929 augusztusában a jeruzsálemi arab lakosság egy része késekkel és botokkal felfegyverkezve benyomult a jeruzsálemi Óvárosba és megtámadta a már évszázadok óta ott élő zsidó közösséget. A zavargások átterjedtek más településekre is, sok zsidót megöltek, másokat új otthonuk elhagyására kényszerítettek.

Közös gyászjelentésüket, melyben az Áv hó 18-a és 24-e között (évfordulója idén ezen a héten) Hebronban, Jeruzsálemben, Cfáton, Jafón, Haifában, Huldában és Ber Tuvjában meggyilkolt 133 ember nevét sorolták fel, Jeruzsálemben, az Azriel nyomdában nyomtatták. A gyászjelentés egy példánya Budapestre is eljutott, a Pesti Izraelita Hitközség iktatott iratai között bukkantunk rá.

Gyászjelentés 1929-ből
Gyászjelentés 1929-ből

A zsidó közösségek világszerte felemelték szavukat a mészárlás ellen: a magyar zsidóság képviselői kiemelt fontosságú helyen, a régi Képviselőház Bródy Sándor utcai épületében tiltakoztak a történtek miatt. Az akkoriban nyilván sok ezer példányban nyomtatott gyászjelentésből mára alig maradt, ezért lehet, hogy egy másik példánya pár éve egy aukción magas áron kelt el.

A történelmi és bibliofil értéke mellett igazi, a korai jisuv emlékezetében betöltött jelentőségét alig pár hete értettem meg, amikor a jeruzsálemi egyetem egy professzora látogatott intézményünkbe, s a nyomtatványon szereplő nevek mellé elmesélte a családok, személyes ismerősei történeteit leszármazottaik sorsával együtt. Az egyszerű nyomtatványban megidézett történelmi esemény így, a máig nyúló személyes történetekkel együtt nyerte el valós tartalmát, mely messze meghaladja egy egyszerű, rossz minőségű papírra nyomott olcsó nyomtatvány értékét.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp