Meghalt a jeruzsálemi melegfelvonuláson megkéselt, tizenhat éves lány

Belehalt sérüléseibe vasárnap a jeruzsálemi melegfelvonulás elleni késeléses támadás egyik áldozata, egy 16 éves lány. Frőlich Róbert országos főrabbi szerint, egyetértve David Lau askenáz főrabbi kijelentésével, semmi sem mentheti a gyilkost vagy a terroristát, tartozzon bármely nemzethez vagy valláshoz!

A támadó, egy ultraortodox zsidó szélsőséges csütörtökön késekkel a kezében a felvonulás résztvevői közé rohant és válogatás nélkül szurkálni kezdett a tömegben, hat embert megsebesítve.

Shira Banki, a meggyilkolt 16 éves lány
Shira Banki, a meggyilkolt 16 éves lány

A rendőrség még a helyszínen elfogta a tettest. A támadó három héttel ezelőtt szabadult a börtönből, ahol egy 2005-ben, ugyancsak egy melegjogi menet résztvevői ellen elkövetett késeléses támadás miatt kiszabott büntetését töltötte. Kiszabadulása után a homoszexuálisok elleni gyűlölködő üzeneteket tett közzé a közösségi médiában.

A szintén az elmúlt héten egy palesztin család háza ellen elkövetett, egy másfél éves kisgyerek életét kioltó gyújtogatás, valamint a melegfelvonulás elleni támadás hatására az izraeli kormány vasárnap bejelentette, hogy szigorítja a zsidó szélsőségesek elleni intézkedéseket. A jövőben velük szemben is alkalmazható lesz az adminisztratív őrizetben tartás, vagyis vádemelés nélküli határozatlan ideig tartó fogva tartás, amit eddig csak a palesztin szélsőségesekkel szembeni eszközként vetettek be Izraelben.

Yishai Schlissel, a jeruzsálemi késelő
Yishai Schlissel, a jeruzsálemi késelő

Szombaton este Tel-Avivban, Jeruzsálemben és több más izraeli városban ezrek tüntettek a két terrortámadást elítélve, ennek kapcsán pedig a gyűlöletkeltés és az erőszak ellen. A jeruzsálemi nagygyűlésen felszólalt Reuven Rivlin államfő is, aki kemény intézkedéseket követelt a zsidó radikálisok ellen.

A MAZSIHISZ az utóbbi napok izraeli erőszakos és gyilkos eseményeit a legmesszebbmenőkig elítéli, jelentette ki Frőlich Róbert országos főrabbi, egyetértve David Lau askenáz főrabbi kijelentésével, mely szerint ” ez nem a Tóra és a judaizmus szerint való”. Semmi sem mentheti a gyilkost vagy a terroristát, tartozzon bármely nemzethez vagy valláshoz!

Yishai Schlissel
Yishai Schlissel
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp