Újra költözik Washington legrégebbi zsinagógája

A washingtoni Adas Israel zsinagógát először 1969-ben költöztették el eredeti helyéről, jövőre viszont újra áthelyezik az egész épületet. Az Adas Israel volt Washington első zsinagógája, felszentelésén még az Egyesült Államok elnöke is rész vett.

Az 1960-as években a washingtoni közlekedési hatóság megvásárolta azt a lakótömböt, ahová az Adas Israel zsinagóga épülete is tartozott. Mivel a vásárlás célja egy új irodakomplexum megépítése volt, ezért az ott lévő, régi épületeket lebontásra ítélték. A helyi zsidó közösség azonban úgy döntött, hogy mindenképpen megmentik a város legrégebbi zsinagógáját, annak ellenére, hogy akkor már egy ideje nem imaházként funkcionált.

Az Adas Israel zsinagóga
Az Adas Israel zsinagóga

Mivel az építési tervekben semmiképpen nem fért bele, hogy a zsinagóga az eredeti helyén megmaradjon, így a legjobb megoldásnak az tűnt, hogy egyszerűen áthelyezik az egész épületet. Erre 1969 decemberében került sor, ekkor néhány nagy teherbírású munkagép segítségével kiemelték az épületet, majd három háztömbbel odébb szállították. A költözés költségeit részben a washingtoni Zsidó Történelmi Társaság, részben pedig a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal állta.

Az Adas Israel zsinagóga ugyanis fontos történelmi helyszínnek számít. A főként Németország déli részéről bevándorolt zsidók által alapított imaház 1876-ban nyitotta meg kapuit, és ez volt az első zsinagóga a fővárosban. A felszentelési szertartásra még Ulysses S. Grant az Egyesült Államok akkori elnöke is ellátogatott, hogy kifejezze, a zsidó vallás is egyenlőséget élvez az országban. Grant ráadásul még 10 dollárt (a mai értéke szerint 200 dollár) is adományozott a zsinagóga építési alapjának.

A zsinagóga költöztetése 1969-ben
A zsinagóga költöztetése 1969-ben

A történelmi jelentőségű zsinagóga, amelyet ma a helyi Zsidó Történelmi Társaság múzeumként üzemeltet, ismét egy nagy ingatlanberuházás útjában áll, ezért várhatóan jövő év januárja és márciusa között megint költöznie kell. Először csak egy szomszédos telekre helyezik át az épületet, majd a tervek szerint 2019-ben egy egész háztömbnyit szállítják arrébb. A zsinagóga új helyszíne mellé a Zsidó Történelmi Társaság ráadásul egy több emeletes székházat is tervez, amelyet összekötnének a régi imaház épületével.

(Via Forward)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp