Így haldoklik a Holt-tenger

A Holt-tenger fokozatos kiszáradása miatt egyre csak süllyed a világ legmélyebben található vidéke. A kiszáradás következtében keletkező, életveszélyes víznyelő gödrök pedig komoly anyagi veszteséget okoznak a régiónak. A Holt-tenger súlyos állapotáról most a Reuters fotósa készített szomorú képeket.

Szakemberek már régóta figyelmeztetnek, hogy a Holt-tenger kiszáradása geológiai és ökológiai katasztrófához fog vezetni, de az izraeli és a jordániai hatóságok egyelőre csak írásbeli egyezményekkel igyekeznek enyhíteni a helyzeten. A kiszáradást az okozza, hogy a Holt-tengert táplálni hivatott édesvíz nagy részét felhasználják ivóvíznek Izraelben, Jordániában és a palesztin területeken, illetve különböző ipari létesítmények is ezt a vizet hasznosítják. Ehhez jön még a klímaváltozás, amely következményeként egyre kevesebb eső érkezik az amúgy is sivatagos vidékre.

A kiszáradás pedig a terület fokozatos sülyedését és nagy méretű víznyelő gödrök kialakulását okozza. Ez utóbbiak ráadásul közvetlen életveszélyt jelentenek, ezért strandokat zártak be és korlátozták az utak forgalmát. A helyi hatóságok pedig egyre nagyobb partszakaszt kénytelenek kerítéssel elzárni a látogatók elől. A fontos mezőgazdasági területek elérhetetlenné válása és a környék turizmusának drasztikus visszaesése miatt a régió települései komoly anyagi károkat szenvedtek, éppen ezért a Holt-tenger melletti kibucok jövője is kérdésessé vált.

Amir Cohen, a Reuters fotósa nemrég bejárta a Holt-tenger vidékét, és igencsak lehangoló látvány fogadta:

(Via Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp