Izraelben már az ultraortodoxok is programozni tanulnak

Egy izraeli speciális oktatóközpontban vallást és programozást tanítanak ultraortodox férfiak számára. A komoly munkanélküliséggel küzdő ultraortodox közösségekben nagy segítséget jelent elhelyezkedni a high-tech piacon.

Kiteljesedni látszik az izraeli „start up nemzet”, most már az ultraortodox közösségekben is egyre népszerűbbé kezd válni a programozás. A Tel-Aviv melletti Bnei Brak egyik irodaházában ugyanis ultraortodox férfiak a szentírás tanulmányozása helyett számítógépes nyelveket sajátítanak el, hogy idővel, mint szakképzett programozók helyezkedhessenek el az izraeli high-tech piacon.

A tanfolyam résztvevői azért a Tóratanulást sem hanyagolják el teljesen, a kimondottan ultraortodox diákokra szakosodott RavTech nevű cégnél ugyanis a modern technológiák oktatása mellett a vallásos életre is nagy hangsúlyt fektetnek. A résztvevők délelőtt a Tórát és a Talmudot tanulmányozzák, délután pedig mobilalkalmazásokat próbálnak készíteni.

A diákok jellemzően 20-30 év körüli ultraortodox férfiak, akik kezdetben matematikát és angolt tanulnak. Ezek olyan tantárgyak, amelyekkel nem igazán találkozhattak a vallásos iskolákban. Csak ezután kezdődhet a programozás oktatása. Az egy éves kurzus elvégzése, és persze a sikeres vizsgák után pedig már el is kezdhetnek dolgozni különböző high-tech területeken.

Egy ilyen programozói állás nagy segítség lehet egy ultraortodox család számára, ezekben a vallásos közösségben ugyanis komoly problémát okoz a munkanélküliség és a szegénység. Az ultraortodox férfiak 55 százaléka munkanélküli, a legtöbb családban csak a nők dolgoznak, jellemzően alacsony bevételt biztosító munkahelyeken. Ez viszont általában nem elég a nagy családok eltartására, hiszen egy ultraortodox családba átlagosan hat gyerek születik.

Az ultraortodoxok az izraeli népesség nagyjából 10 százalékát teszik ki, viszont ez a leggyorsabban növekvő populáció. Ezért is fontos, hogy a családos férfiak minél jövedelmezőbb állást találjanak maguknak. A programozási munkák ráadásul lehetővé teszik a számukra a szigorú vallásos életmód fenntartását. A programozás oktatása alatt például imaszünetet tartanak a délutáni imaidő elérkeztével, és senki sem lepődik meg azon, ha az egyik diák a mobiltelefonjáról olvassa az ima szövegét.

http://www.youtube.com/watch?v=2HOq_NwW8EE

(Via CNN)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp