Feltételesen szabadlábra helyezik az izraeli kémet

November 21-én feltételesen szabadlábra helyezik majd Jonathan Pollardot, az amerikai haditengerészet volt tisztjét. Pollardot 1985-ben azért fogtak el és ítéltek később életfogytiglani szabadságvesztésre az Egyesült Államokban, mert Izraelnek kémkedett.

Pollard addigra már 30 évet tölt majd rács mögött. Az izraeli kormány már régóta próbálta elérni, hogy idő előtt bocsássák őt szabadon. A feltételes szabadlábra helyezésről döntő amerikai bizottság úgy határozott, hogy Pollard öt éven át nem hagyhatja majd el az Egyesült Államok területét.

Jonathan Pollard
Jonathan Pollard

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden kijelentette, hogy a feltételes szabadlábra helyezés nem áll összefüggésben az iráni atomprogram korlátozásáról kötött megállapodással. Az izraeli vezetés határozottan ellenzi az alkut, ezért a sajtóban korábban olyan feltételezések jelentek meg, hogy a kémnek a börtönből való kiengedésével az Egyesült Államok megpróbál a két ország között kialakult feszültségen enyhíteni. Hasonlóképpen cáfolták az „árukapcsolásról” szóló spekulációkat Pollard ügyvédjei. Azoktól korábban elhatárolódott a Fehér Ház és az igazságügyi minisztérium is.

A 60 éves, cukorbeteg és magas vérnyomástól is szenvedő elítéltet júliusban hallgatta meg a feltételes elengedéséről döntő testület. Ha bizottság megtagadta volna az elbocsátását, Pollardnak további 15 évet kellett volna leülnie, de az igazságügyi tárca jelezte, hogy nem fogja ellenezni a szabadlábra helyezést.

Jonathan Pollardot 1985 novemberében vették őrizetbe, amikor sikertelen kísérletet tett arra, hogy menedéket kérjen a washingtoni izraeli nagykövetségen. Ő az egyetlen amerikai állampolgár, akit életfogytiglani ítélettel sújtottak amiatt, hogy titkos információkat adott át az Egyesült Államok egyik szövetségesének.

Tüntetés Jonathan Pollard szabadon bocsátásáért
Tüntetés Jonathan Pollard szabadon bocsátásáért

Támogatói szerint Pollardra túlságosan kemény büntetést szabtak ki, mert, mint rámutattak, az Egyesült Államok és Izrael szövetségese egymásnak, és az általa kiszolgáltatott információ nem okozott kárt Amerikának, ráadásul a konkrét értesülésekhez Izrael már korábban is hozzáférhetett. Bírálói, többek között kormányzati tisztségviselők és ügyészek szerint viszont a férfi áruló, aki titkos anyagok tömegének kiadásával kárt okozott a hazájának.

Az Obama-kormány 2014-ben, az izraeli-palesztin békefolyamat ösztönzése érdekében fontolóra vette Pollard szabadon bocsátását, de az elképzelés hírszerzési körökben ellenkezést váltott ki, és a tárgyalások az ajánlat ellenére is összeomlottak, ezért elálltak tőle. Az elítéltet az észak-karolinai Butner szövetségi börtönében tartják fogva.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp