Az ország, ahol az operát is a sivatagban tartják

Látványos fényháló a jeruzsálemi óvárosban és opera a sivatagi homokban, akár fesztiválöltözetben. Olyan helyeket és élményeket kerestünk, amelyek miatt érdemes sokadszorra is visszatérni Izraelbe.

Pride 2015, Izrael
Pride 2015, Izrael

Izraelben ugyanis az éppen zajló kulturális programokat, közösségi eseményeket és fesztiválokat nem új, steril helyszínekre viszik, hanem sokszor több ezer éves műemlékek közvetlen közelébe − például Jeruzsálem látványosságait vagy a Masada szikláját is egy-egy rendezvénybe komponálva.

Szabadtéri operafesztivál a sivatagban

Masada Operafesztivál
Masada Operafesztivál

Az idén ötödik alkalommal megrendezett operafesztivál merész kezdeményezés: a forró levegő, a homok és a szél próbára teszi az egész produkciót, különösen az énekeseket és a hangszereket. A Masada-hegy lábánál hónapokat vesz igénybe a felkészülés. A helyszín kiépítésén, üzemeltetésén, majd elbontásán 2500 ember dolgozik. A kosztümös próbák alkalmával sok olyan helyi is meg tudja nézni az idény fesztiváldarabjait, akinek egyébként nem lenne lehetősége kifizetni a borsos árú belépőket.

Masada Operafesztivál
Masada Operafesztivál

A Masada Operafesztivált leginkább valószínűleg azok élvezik majd, akik csak ismerkednek a műfajjal, vagy esetleg kifejezetten rossz korábbi emlékeik miatt jó ideje elkerülték az opera világát. Hangulatában olyan az egész, mintha a VOLT Fesztivál nagyszínpadát megkapná egy estére a Magyar Állami Operaház, kiraknának rengeteg széket, és nekünk nem lenne más dolgunk, mint akár fesztiválcuccokban, kötetlenül csak az élményre figyeljünk.

Gasztro, könnyűzene és sport

De annak sem kell lemondania a fantasztikus, több ezer éves környezetben szerezhető élményekről, akit az opera világa nem szólít meg. Augusztus 26-án például a Függetlenségi park egy gigantkus élő zenés bárrá változik, ekkor kezdődik Jeruzsálem legnépszerűbb kétnapos sörfesztiválja, ahol a 150-féle izraeli és külföldi sörkülönlegesség mellett zenei és színházi előadásokkal, és szabadtéri művészeti performanszokkal szórakoztatják a látogatókat.

Jerusalem Beer Fest
Jerusalem Beer Fest

A teljes cikk itt olvasható.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp