A zsidók kitelepítését sürgette, most szobrot állítanának neki

Bár a bíróság utólag felmentette Hóman Bálintot a háborús bűntett vádja alól, ebből nem következik, hogy megtörtént volna a politikai rehabilitációja. Ez teljességgel elfogadhatatlan lenne, ahogyan az is, hogy erkölcsi jóvátételként visszaállítsák akadémiai tagságát – jelentette ki Kovács M. Mária történész.

Hóman Bálint elismert szaktörténésznek számított. Miniszterként és politikusként azonban – tette hozzá Kovács M. Mária – kulcsszerepet játszott a magyar zsidóság megalázásában és üldözésében.

Kovács M. Mária
Kovács M. Mária

Hóman 1932 és 1942 között volt kultuszminiszter. Ő készítette el az első zsidótörvény legelső vázlatát, majd a tervezetet ő terjesztette be 1938 februárjában a kormánynak. Amikor Lázár Andor igazságügyminiszter jelezte, hogy a zsidótörvényt nem tartja elfogadhatónak, Hóman lemondásra szólította fel Lázárt.

Folyamatosan kiállt a zsidótörvények újabb és újabb megszigorítása mellett. 1940 júniusában Teleki Pál miniszterelnökhöz intézett memorandumában azt sürgette, hogy szakítsanak végre a „kompromisszumok rendszerével”, és minden zsidót távolítsanak el az oktatásügyből, a közigazgatásból, a gazdasági életből. Saját miniszteri hatáskörében adott utasítást arra, hogy négy budapesti gimnáziumban, ahova ekkor még sok zsidó gyerek járt, fizikailag elkülönítsék a zsidó és a nem zsidó tanulókat. 

Nem sokkal a német megszállás előtt a zsidók kitelepítését sürgette. A megszállást követően csatlakozott ahhoz a parlamenti csoporthoz, amely a háborúból való „kiugrás” megakadályozására jött létre. Szálasi Ferenc hatalomátvétele után a nyilas parlamentnek is tagja maradt, ahol többször felszólalt.

A felsorolás folytatható, de Kovács M. Mária szerint ennyi is bőségesen elég ahhoz, hogy kijelenthessük: elismerendő szaktudományos munkássága ellenére Hóman Bálint méltatlan arra, hogy az utókor példaképként tisztelje és szobrot állítson neki. Aki Hómannak szobrot állít, az a világnézetét is magáénak vallja.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp