Izrael helikopterekkel segíti Jordániát az Iszlám Állammal szemben

Izrael átadott tizenhat régebbi, Cobra gyártmányú harci helikoptert Jordániának határai őrzésének a megerősítéséhez az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szemben. Jordánia Szíriával és Irakkal szomszédos határain vetik be az amerikai gyártmányú Cobrákat.

A Haaretz című izraeli napilap úgy tudja, hogy Washington jóváhagyásával már egy éve átadták díjmentesen az előtte felújított helikoptereket, de az ügylet csak most szivárgott ki egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes révén, mert mindeddig Jeruzsálem, Ammán és a Pentagon is hallgatott róla. Februárban az egyik amerikai tévécsatorna arról számolt be, hogy Izrael drónokkal is segítette Jordánia hírszerzését a határ menti területeken.

Cobra gyártmányú harci helikopterek a Masszada felett
Cobra gyártmányú harci helikopterek a Masszada felett

Izrael amerikai hadisegély részeként kapott az 1973-as jóm kipuri háborút követően két alkalommal, 1979-ben és 1985-ben mintegy hatvan Cobra katonai helikoptert, de az utóbbi években átálltak az Apache gyártmányú modernebb helikopterek, valamint a drónok használatára.

Februárban az Iszlám Állam közzétett egy videófelvételt, amelyen egy Szíriában elfogott és ketrecbe zárt jordániai pilótát élve elégettek. Az eset után II. Abdalláh király bosszút fogadott, könyörtelen harcot hirdetett és légicsapásokat mért a terrorszervezet állásaira.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp