Egy magyar zsidó, aki megmentette Tel-Avivot

94 éves korában elhunyt Louis (Lou) Lenart, a magyar származású pilóta, aki Tel-Aviv megmentőjeként vonult be az izraeli történelembe. 1948-ban, a függetlenségi háború idején ugyanis Lenart vezette az egyiptomi hadsereg elleni légi támadást.

Lou Lenart Lenovics Lajosként született egy kis magyar faluban, közel a cseh határhoz. Tíz éves volt, amikor a családja az egyre növekvő antiszemitizmus elől az Egyesült Államokba költözött. Lenart 17 éves korában csatlakozott az amerikai tengerészgyalogsághoz, ahol 18 hónap kemény kiképzés után pilóta képzésre került. A II. világháborúban a csendes-óceáni fronton szolgált, és részt vett többek között az Okinava-szigetekért vívott harcokban is. Csak a háború után tudta meg, hogy 14 Magyarországon maradt családtagját Auschwitzban meggyilkolták.

Lou Lenart
Lou Lenart

Lenart némi ösztönzés után, 1948-ban csatlakozott ahhoz az a titkos erőfeszítéshez, amely keretében feleslegessé vált harci repülőgépeket próbáltak csempészni a születőben lévő Izraelbe. Amikor Izrael Állam 1948. május 14-én kikiáltotta függetlenségét, az izraeli légierő összesen négy darab német Messerschmitt vadászrepülőgép cseh változatából állt.

1948. május 29-én az egyiptomi hadsereg már 25 kilométerre megközelítette Tel-Avivot, amikor az izraeli vezetés úgy döntött, hogy kockáztatni fog, és beveti a négy gépből álló légierőt az egyiptomiak előretolt alakulatai ellen. A támadást a légierő legtapasztaltabb pilótása, Lou Lenart vezette, a három másik pilóta egyike pedig Ezer Weizman, Izrael későbbi elnöke volt.

Lou Lenart (balra) két másik pilótával 1948-ban
Lou Lenart (balra) két másik pilótával 1948-ban

Az egyiptomiak biztosak voltak benne, hogy Izraelnek nincs légi ereje, ezért a támadás meglepetésként érte őket. A döbbent egyiptomi katonák nem folytatták az előrenyomulást, inkább visszavonultak. A későbbi izraeli híradások Lenartrot úgy emlegették, mint „az ember, aki megmentette Tel-Avivot”.

A függetlenségi háború után Lenart részt vett abban a légihídban, amely az iraki zsidók Izraelbe hozatalát segítette. Volt az EL AL pilótája és hat film producere is. 94 éves korában abban a városban hunyt el, amelynek 67 évvel ezelőtt a védelmezője volt.

(Via Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp