Zsidó olimpia Hitler stadionjában

Idén a zsidó olimpiaként is gyakran emlegetett Európai Maccabi Játékok Berlinben kerülnek megrendezésre, július 27. és augusztus 5. között. A helyszín komoly történelmi jelentőséggel bír, ugyanis a náci Németország virágkorában, 1936-ban a zsidókat kitiltották a berlini Olimpiai Stadionból, az akkori nyári olimpiáról. Hitler akkor kijelentette: ebben a stadionban soha nem fognak zsidók versenyezni.

A legtöbb ember egy horogkeresztekkel és náci szónoklatokkal teli stadionként emlékszik a berlini sporthelyszínre, most azonban, 79 évvel később, 36 ország több mint 2000 sportolójának részvételével a zsidó sportolók mégis visszafoglalják a stadiont. 1936-ra emlékeztetve Izraelből egy csapat motorkerékpáros egészen Berlinig viszi a nemzeti zászlót a megnyitó ünnepségre. Azokban az országokban, amelyeket érintenek, felkutatják a zsidó gyökereiket, és találkoznak a helyi zsidó közösségekkel. A motoros menet a Vissza Berlinbe elnevezést kapta, amellyel azt szimbolizálják, hogy ezúttal nem kitaszítottként, hanem győztesként érkeznek a német fővárosba.

A berlini Olimpiai Stadion 1936-ban
A berlini Olimpiai Stadion 1936-ban

Az 1929 óta megrendezésre kerülő Európai Maccabi Játékok a hagyományos Olimpiához hasonlóan négy évente kerülnek megrendezésre, egészen pontosan két év különbséggel az izraeli Maccabiához képest. A tizennegyedik Maccabián összesen 19 sportágban mérhetik össze erejüket az egyes sportágak versenyzői, egy héten keresztül. Alapvetően ez az első alkalom, hogy bármilyen zsidó sporteseménynek otthont adjon a berlini stadion. A rendezvény így a zsidóság számára érzelmileg is nagy súllyal bír.

Nem csak a helyszín, de a dátum is szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen pontosan 70 évvel vagyunk a Holokauszt és 50 évvel a német-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvétele után, valamint szintén 50 éve alapították újra a német Maccabi egyesületet. A rendezvény egyik főszervezője, Samatha Cohen úgy fogalmazott: „a sárga csillagot most kékre festjük Berlinben.”

Németországban eleinte nem igazán fogadta kitörő lelkesedés a berlini Maccabia ötletét. „Amikor fél évvel ezelőtt beléptem a stadionba, el kellett gondolkodnom, hogy valóban jó ötlet itt tartani a rendezvényt” – mondta Alon Meyer, a Maccabbi Németország elnöke. Hozzátette: „most már azonban bennem is csak az az érzés él, hogy hiába masíroztak itt egykor a nácik, mégis mi nyertünk”. Anno az egyik első zsidó sportegyesület is Berlinben jött létre, így most végül is visszatér a sportesemény a gyökerekhez.

A 2015-ös berlini Európai Maccabi Játékok plakátjai
A 2015-ös berlini Európai Maccabi Játékok plakátjai

A németek először akkor indulhattak újra a Maccabián, amikor is 1965 után újra megnyíltak Németországban a zsidó sportklubok. Az viszont szóba sem jöhetett mostanáig, hogy az országban rendezzék meg az eseményt. A német zsidóság sokáig nem érezte otthon magát a náci diktatúrát követő időszakban, így sokkal inkább tartózkodtak minden fajta zsidó megnyilvánulástól az országban. Fokozatosan a német zsidóság ismét virágzásnak indult, így mára eljuthattak arra a szintre, hogy a múltat valamennyire maguk mögött tudhassák. A németeket a mai napig sokan a nácikkal azonosítják, így PR szempontból is előnyös lehet számukra egy zsidó rendezvény vendégül látása.

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete előre vetítette, hogy a 2019-es Maccabi Játékok valószínűleg Budapesten kerülnek megrendezésre. A Maccabia azokat a zsidókat képviseli, akik büszkék a származásukra, erősek és elutasítják az áldozat szerepét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp