Izraeli modell lett a Dior új arca

A 14 éves Sofia Mechetner lett a Dior divatcég új arca, a párizsi divathéten ő mutathatt be először a cég legújabb kollekcióját. A sikertörténet ellenére Izraelben felmerült a kérdés, hogy mennyire szerencsés a tinédzserek szexuális objektumként való ábrázolása.

Az izraeli sajtóban egyszerűen csak „Hamupipőke történetnek” nevezik a 14 éves Sofia Mechetner hirtelen jött sikerét. Az izraeli lány ugyanis azért vállalta a modellkedést, hogy ezzel segítsen a három gyermekét egyedül nevelő édesanyjának. Sofiát pedig nagyon gyorsan elérte a siker, egy olyan nagy divatcég arcának lenni, mint a Dior mindenképpen a modellszakma csúcsát jelenti.

Sofia Mechetner
Sofia Mechetner

Sofia sokat besegített otthon még mielőtt modellkedni kezdett volna, vigyázott kisebb testvéreire, segített anyjának takarítani különböző helyeken, hogy aztán fáradtan hazaérve egy törött ágyon aludjon. Az izraeli modellügynökség, ahová jelentkezett viszont rögtön szerződést ajánlott a magas, szőke lánynak, és egy későbbi párizsi utazás végén, mint „a Dior új arca” tért haza.

Ahhoz, hogy egy tapasztalatlan izraeli modell kapja meg a divatszakmában rangosnak számító címet, a szerencse, a megfelelő tehetséggondozás és az izraeli szemtelenség egyfajta egyvelegére volt szükség. A párizsi divathéten viszont már Sofia mutathatta be először a Dior legújabb kollekcióját a kifutón. Mechetner visszaemlékezése szerint ő volt ott az egyetlen izraeli modell, és Sidney Toledano, a Dior zsidó vezérigazgatója nagyon kedves volt vele, és elmondta neki, hogy mennyire szereti Izraelt.

Sofia Mechetner a párizsi divathéten
Sofia Mechetner a párizsi divathéten

A hírnéven kívül persze más előnyökkel is jár, ha valakiből a Dior arca lesz. Mechetner első szerződése után 265 ezer dollár jutalékot kapott, amelyet rögtön szűkölködő családja rendelkezésére bocsátott. Sofia egyébként azt tervezi, hogy egy lakást fog vásárolni a családjának, amint lehetősége lesz rá.

Az izraeli modell sikerét azonban nem mindenki fogadta kitörő lelkesedéssel, a Walla! elnevezésű hírportál szerint például nem igazán egy 14 éves lánynak való viselet az az átlátszó fehér ruha, amelybe a Dior felöltöztette. A ruhán keresztül ugyanis látszik Sofia melle és alsóneműje. Egy Facebook bejegyzés szerint Sofia Mechetner alkalmazása a divatiparban egyenesen pedofíliára vall. Mások padig azon a véleményen vannak, hogy egy 14 éves lánynak nem kellene olyan divatbemutatókon szerepelnie, amelyek felnőtteket céloznak meg.

Sofia Mechetner
Sofia Mechetner

Sofia viszont valamivel egyszerűbben látja a helyzetét: „Csak Izraelben csinálnak ebből ekkora ügyet. A divatban látható meztelenség a művészetről és nem a szexualitásról szól” – nyilatkozta a Jerusalem Postnak.

(Via Jerusalem Post)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp