Botlatókövek a holokauszt áldozatainak emlékére

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A holokausztra emlékeztető újabb hetvenhét macskakőhöz hasonlító betonkockát – úgynevezett botlatókövet – helyeznek el a napokban ötvenhat magyarországi helyszínen a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és civilek szervezésében. Budapest után Szeged és Nagykanizsa következik.

Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerdán Szegeden, csütörtökön Nagykanizsán helyez el Gunter Demnig német képzőművész botlatóköveket a holokauszt áldozatainak emlékére. Budapesten már hétfőn és kedden több kerületben tett le a művész ilyen emlékeztető köveket.

Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

A Stolpersteine (Botlatókövek) elnevezésű kezdeményezésről szólva elmondta: a járdába betonkockákat helyeznek el, amelyeknek tetején réztáblán örökítik meg az elhurcoltak nevét, lakhelyét és foglalkozását, helyenként a deportáltak meggyilkolásának helyszínét is. A botlatókövet az áldozat utolsó – még szabad akaratából választott – lakhelyének bejárata előtt illesztik a járdába. Kirschner Péter szavai szerint azért fontos az akció, hogy a vészkorszak idején elhurcolt és meggyilkolt emberek ne csak számok legyenek.

Gunter Demnig felidézte: 1993-1994-ben született az elképzelése, és művészi koncepciónak indult. Mára Európa 19 országában 53 ezer botlatókő található. Az ősszel Görögországban helyez el ilyen köveket. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a holokauszt-emlékév januárban befejeződött, de az emlékezés nem. Az emlékév célja éppen az volt, hogy az emlékezés a mindennapok részévé váljon – tette hozzá. A Miniszterelnökség tizenötmillió forinttal támogatta a kezdeményezést – mondta.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke közölte: a kezdeményezés lényege, hogy el kell gondolkozni azon, mi történt hetven évvel ezelőtt. A holokauszt idején emberek haltak meg, „olyanok, mint mi vagyunk, rokonaink, barátaink és ismerőseink” – jegyezte meg.

Gunter Demnig korábban már járt Magyarországon, akkor is több botlatókövet helyezett el Budapesten és több vidéki településen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp