A haszid rabbi nyaralása

A forró nyári időszakot – hőségriadó nélkül is – mindenki igyekszik egy picit lazábban átvészelni. A „lazábban” persze mást jelent a szigorúan vallásos körökben.

Az Osztrák–Magyar Monarchia felkapott fürdőhelyein azért már a huszadik század elején is szép számmal bukkantak fel kaftános ortodox fürdővendégek. Marienbad Közép-Európa egyik legelegánsabb fürdővárosa volt, ahová nagy számban érkeztek fürdő- és ivókúrákra, pihenésre a környező országokból.

Hajim Eleazar Spira munkácsi rabbi hívei körében Marienbadban. 1923. Hans Lampalzer felvétele
Hajim Eleazar Spira munkácsi rabbi hívei körében Marienbadban. 1923. Hans Lampalzer felvétele

Kevéssé ismert, hogy a látogatók között szép számmal voltak ortodox és haszid zsidók is, akiknek ellátására kóser szolgáltatásokat nyújtó éttermek és kávéházak sora várt. Az egyéni látogatók mellett a fürdőváros adott helyet 1937 augusztusában a vallásos zsidóság szervezetének, az Agudas Jiszróel nagygyűlésének, melyre Európa minden országából érkeztek szigorúan vallásos képviselők.

A munkácsi Spira rabbi, aki nem vett részt az Aguda nagygyűlésén, mert elveivel, szervezetével nem értett egyet, a húszas évektől rendszeres vendége volt a fürdővárosnak. Nyaralásaira hívei is nagy számban követték, s együtt fogyasztották a fürdőhely híres gyógyvizét. Hans Lampalzer fényképész, aki már 1910 óta műtermet tartott fenn a városban, igazi lesifotósként fényképezte a jellegzetes viseletű kelet-európai ortodox rabbikat, majd a képeket jó pénzért, emléktárgyként árusította a nagy haszid rabbik követőinek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp