Van még élet a vén bohócban

Yoram Kaniuk 1971-ben kiadott regényének megfilmesítése, az Ádám feltámadása nem egy szokványos holokausztfilm. Ugyan megmutatja a koncentrációs tábor borzalmait, de a hangsúly azon van, hogy hogyan lehet megbirkózni túlélőként az átélt szenvedésekkel.

Izrael, 1961, Seizling Intézet. Adam Stein holokauszt-túlélő, a sivatag közepén lévő intézetben él, amelynek lakói az övéhez hasonló sorssal rendelkeznek, és gyógykezelésre szorulnak. Berlin, az 1930-as évek. Adam Stein bűvész, aki a közönség kedvence, még a nácik is eljárnak az előadásaira. Kétgyermekes családapa, a felesége pedig az asszisztense a színpadon.

Willem Dafoe és Jeff Goldblum az Ádám feltámadása című filmben
Willem Dafoe és Jeff Goldblum az Ádám feltámadása című filmben

A film során ez a két idősík váltakozik, a háborús képek fekete-fehéren, az Izraelben történtek viszont már színesen fényképezve. Adam története a film végére körbeér, és a szemünk láttára kibontakozik egy olyan ember élete, aki a bohóckodásból élt, túlélte a koncentrációs tábort, majd másokat gyógyított meg. Adamot ugyanakkor megfosztották minden emberi méltóságától: kutya módjára kellett élnie a koncentrációs táborban a parancsnokhelyettes háziállataként. Később a megaláztatás élményét és a kutyaléttől való szorongását felhasználva próbálja meg visszasegíteni az izraeli intézetben Davidot az emberi létbe. A fiú ugyanis szintén állat módjára volt tartva.

Ádám feltámadása
Ádám feltámadása

Az Ádám feltámadása című filmben, minden kicsit szürreális, hiszen az intézet lakói egymást gyógyítják, az orvosok és az ápolók cselekvésképtelenek, szinte ők is ápoltakká válnak. Adamot például az egyik hölgy messiásnak tartja, és a messiás szülési fájdalmainak tulajdonítja, hogy saját magát megölni és feltámasztani is képes. A filmben sok bibliai utalás található, de talán a legfontosabb a fiú, David névadása, amire Adam magyarázatot is ad: Dávid is szórakoztatott a hárfajátékával és a messiás őse volt. Ezért a fiú akár Adam utódjaként is értelmezhető, mint a „kutyák királya”,hiszen hasonló szenvedéseken kellett keresztülmennie, mint a főhősnek, mégis jobb esélye van az újrakezdésre, hiszen még gyermek, előtte van az egész élet.

Ádám feltámadása
Ádám feltámadása

A 2008-as Ádám feltámadása a túlélés és az emberi méltóság visszaszerzésének filmje. Arról szól, hogy hogyan lehet egy olyan világban tovább élni, ahol megszűntek az alapvető emberi értékek és ahol minden elképzelhető gonoszság megtörténhet. Ahogy Adam fogalmazza meg társainak: „Mi mind színészek vagyunk egy drámában, amelyet az író és rendező rég otthagyott, mindazonáltal a függönyt leereszteni nem lehet, a show folytatódik”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp