A zsidó közösségi ház elleni merénylet áldozataira emlékeztek Argentínában

A 21 évvel ezelőtti Buenos Aires-i zsidó közösségi ház elleni merénylet áldozataira emlékezett az argentin zsidó közösség. A 85 halálos áldozat hozzátartozói a mai napig követelik a robbantás elkövetőinek és felelőseinek bíróság elé állítását.

Az argentin zsidók szerint Iránt terheli a felelősség a Buenos Aires-i zsidó közösségi ház felrobbantásáért. A robbanószerrel megrakott teherautóval, 1994. július 18-án elkövetett merényletben 85 ember vesztette életét, és nagyjából 300-an megsérültek. A merénylet elkövetéséért azonban még soha, senki sem került bíróság elé, Irán ugyanis határozottan visszautasítja a vádakat.

A ’94-es Buenos Aires-i merénylet áldozatainak emléktáblája
A ’94-es Buenos Aires-i merénylet áldozatainak emléktáblája

Az év elején ismét reflektorfénybe került a merénylet, miután a robbantás ügyében nyomozó Alberto Nisman ügyészt holtan találták a lakásában. A haláleset ráadásul napokkal azelőtt történt, hogy Nisman bemutatta volna a bizonyítékokat arra, hogy Cristina Fernandes elnök megpróbálta eltussolni Irán állítólagos szerepét a merényletben. A Fernandez elleni vádakat időközben ejtették ugyan, de a nyomozás az ügyész rejtélyes halálesete miatt jelenleg is folyamatban van.

A megemlékezésen felszólaló Ariel Cohen Sabban, az argentin zsidó közösség vezetője beszédében válaszokat követelt. „Nisman halálának gyanús körülményei miatt még inkább sürgetővé válik, hogy kiderüljön, mi is történt pontosan. Az egész nemzet érdeke, hogy egy ilyen súlyú és jelentőségű cselekmény végre tisztázva legyen” – mondta Cohen Sabban.

Az 1994-es robbantásos merénylet két évvel azután történt, hogy egy Iránhoz és a Hezbollah nevezetű libanoni terrorszervezethez köthető csoport magára vállalta a Buenos Aires-i izraeli nagykövetég elleni támadást. Teherán akkor is letagadta a kapcsolatot a merénylőkkel.

(Via Reuters)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp