Több száz haszid zsidó a csodarabbi sírjánál

Éppen 175 éve halt meg Teitelbaum Mojse, a szatmári haszid közösség alapítója. A csodarabbi Sátoraljaújhelyen található sírja már hosszú ideje zarándokhelynek számít, az évforduló alkalmából pedig több száz haszid zsidó érkezett a város izraelita temetőjébe.

A New York-i székhelyű haszidok tekintélyes csoportja azért jött el Sátoraljaújhely izraelita temetőjébe, hogy megemlékezzen és tisztelegjen közösségük, a szatmári haszidok alapítójának sírjánál. A csodarabbinak tartott Teitelbaum Mojse 1841-ben, éppen 175 éve halt meg.

Középen Zalman Leib Teitelbaum, Teitelbaum Mojse leszármazottja/ Fotó: Vajda János
Középen Zalman Leib Teitelbaum, Teitelbaum Mojse leszármazottja/ Fotó: Vajda János

Teitelbaum Mojse csodálatos gyógyításai miatt messzeföldön keresett cádik volt, a legenda szerint még a gyermek Kossuth Lajost is meggyógyította – de az is lehet, hogy megáldotta, vagy éppen megjósolta későbbi életpályáját, ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Teitelbaum Mojsét követői többnyire csak az „öreg szent”-nek nevezték, sírjához régóta zarándokolnak a világ haszidjai.

Ima a rebbe és felesége sírjánál/ Fotó: Vajda János
Ima a rebbe és felesége sírjánál/ Fotó: Vajda János

Az 1920-as években még az akkori csehszlovák határt is megnyitották a rebbe halálának évfordulóján, és a haszidok határátlépő engedély nélkül is meglátogathatták a sírját.

Fotó: Vajda János
Fotó: Vajda János

(Via MTI, Index)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp