Zsidó motorosok Budapesten

Nyolcvan év után ismét zsidó túramotorosok érkeznek Magyarországra, hogy a júliusban, Berlinben megrendezett Európai Maccabi Játékokat népszerűsítsék. Az Izraelből indult delegáció egy hónap motorozás után, hét országot érintve érkezik majd a berlini megnyitóra.

A ’30-as évek elején az akkori Palesztinából tizenegy zsidó motoros indult el Európába, hogy résztvevőket toborozzon az első Maccabiah-ra, a zsidó olimpiára, amelyet 1932-ben rendeztek meg Tel-Avivban. 1936-ban Berlinben, az Olimpiai Stadionban Adolf Hitler nyitotta meg az olimpiai játékokat. 2015 júliusában Berlinben, Joachim Gauck német államfő nyitja meg az Európai Maccabi Játékokat, amely a zsidó sportolók legrangosabb kontinentális versenye. Ezt a három eseményt köti össze egy különleges izraeli motoros delegáció, akik 2015. július 14. és 15. között utaznak keresztül Magyarországon és akikhez magyar motorosok is csatlakoznak.

Zsidó motorosok
Zsidó motorosok

A magyar fővárosban előre láthatólag 14:00 órakor a Duna parti cipőknél állnak meg a holokauszt áldozatai előtt tisztelegni. 17:00 órakor a Dohány utcai zsinagógánál folytatódik a motorosok nyilvános programja, ahol Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Jusztin Ádám, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club elnöke vezeti körbe őket Európa legnagyobb zsinagógájában, majd a csoport látogatást tesz a szomszédos Zsidó Múzeumban, ahol többek között legendás magyar zsidó sportolók történetével ismerkednek meg.

Izraelből június 29-én indult a csapat, innen Görögországon, Bulgárián, Románián át vezetett az útjuk Magyarországra, ahonnan Szlovákiába, majd Lengyelországba mennek tovább és július 28-án gördülnek be Berlinbe.

A túra egészéről dokumentumfilm készül, amelynek Larry King amerikai televíziós műsorvezető lesz a narrátora:

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp