A mi izraeli konyhánk: Mályvalevél saláta

Az izraelikonyha.blogspot.hu szerzőjének nemrég új kulináris élményben volt része, ugyanis életében először mályva salátát evett. Az isteni saláta receptjét szerencsére velünk is megosztotta.

Az erdei mályvát (Malva sylvestris) Izraelben az arabból „Chubeza” néven ismerik, de arab kenyérnek, vagy törpék kenyerének is nevezik. Az izraeli függetlenségi háborúban az ostrom alatt álló éhező jeruzsálemi lakosok tápláléka volt, de a tatárjárás idején Magyarországon is ínségeledelnek számított a papsajtmályva.

Mezőkön, elhanyagolt területeken szabadon nő, viszont számos faját kerti virágként is termesztik.

Nem tudtam, hogy a papsajt ehető levélzöldségként. Először egy izraeli farm menüjében találkoztam vele, aztán egy arab vendég-séf kényeztetett vele a munkahelyemen.

Hozzávalók:

500 g mályvalevél, próbáljunk zsenge, kevésbé szőrös leveleket gyűjteni

1-2 nagy fej vöröshagyma

1/4 csésze extra szűz olívaolaj

Só és őrölt fekete bors

Fél citrom leve

Elkészítés:

Eltávolítjuk a levelek szárait, leöblítjük, alaposan leszűrjük a leveleket, aztán apróra vágjuk őket. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk. A hagymát vékony szeletekre aprítjuk, és keverés közben addig sütjük, amíg aranyszínű és lágy lesz. Hozzáadjuk a mályvát, összekeverjük, lefedjük, és alacsony lángon főzzük, amíg a levelek megpuhulnak (20-30 perc). Ha a mályvalevél száraz, adhatunk hozzá még egy evőkanál olívaolajat vagy vizet. Ráöntjük a citromlevet, picit megkeverjük, és narancs- vagy sárgadinnyedarabokkal díszítve tálaljuk.

Isteni!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp