Újabb izraeli helyszín az UNESCO világörökségi listáján

A Bet Searim Nemzeti Park is felkerült idén az UNESCO világörökségi listájára. Az Izrael északi részén található Bet Searim fontos zsidó központ volt a Második Szentély idején, és az ott található nekropolisz az egyik legnagyobb fennmaradt ókori zsidó temetőnek számít.

A Bet Searim nevű település fontos zsidó központ volt a Második Szentély idején, az időszámításunk szerinti második században itt élt rabbi Jehuda Haneszi, a Misna összeállítója is. A helyszínen többek között ókori zsinagóga, közösségi ház, présház és nekropolisz található, utóbbi harminc, különböző építészeti stílusban készült sírhellyel.

Bet Searim
Bet Searim

Az nekropolisz az egyik legnagyobb, az ókorból fennmaradt zsidó temetőnek számít, és az idők során sok zsidó kérte, hogy ide temessék, rabbi Jehuda Haneszi sírja közelébe. Igaz, egyes régészek azt állítják, hogy a híres rabbit valószínűleg máshol temethették el. A helyszínt 1906-ban, német kutatók fedezték fel, de a feltárása csak 1936-ban kezdődött meg.

Bet Searim
Bet Searim

Bet Searim ezzel csatlakozott az Izraelben található másik nyolc világörökségi helyszínhez. Az UNESCO világörökségi listájára eddig ugyanis a Masszada, Akko, a tel-avivi Fehér Város, a Tömjénút, a Bibliai lelőhelyek (Megido, Hacor és Beér-Seva), a Bahái kertek, a Kármel-hegyi barlangok és a Bet Guvrin Nemzeti Park került fel.

(Via Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp