Tolódik a megállapodás az iráni atomprogramról

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Még egy hetet adtak maguknak az iráni atomprogramról tárgyaló felek. Irán és a hat vezető hatalom képviselői múlt hét kedden abban maradtak, hogy az aznap lejáró határidőt kitolják július 7-ig. Azt remélik, hogy addig sikerül kidolgozni a hosszú távú megállapodást a márciusi elvi egyezség alapján. A hosszabbításról szóló döntés nem okozott meglepetést.

– Jó irányba haladunk a tárgyalásokkal. A megmaradt kérdések nem technikai, hanem gyakorlati jellegűek – nyilatkozta a bécsi találkozó után Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az amerikai elnök csak olyan megállapodást fogad el, amely Irán számára minden lehetőséget kizár egy nukleáris fegyver gyártására.

– Az irániaknak kell eldönteniük, hogy elfogadják-e a nemzetközi közösség feltételeit. Ezek között kell szerepelnie a tisztességes, alapos és folyamatos ellenőrzés lehetőségének, amellyel elejét vehetjük, hogy Irán atomfegyver gyártására váljon képessé – jelentette ki Washingtonban Barack Obama.

Irán azt ígérte, hogy visszafogja és ellenőrizhetővé teszi atomprogramját, cserébe a gazdasági szankciók feloldását kéri. Az alkut ellenzik az iráni konzervatívok, az amerikai republikánusok és Izrael is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp