Tolódik a megállapodás az iráni atomprogramról

Még egy hetet adtak maguknak az iráni atomprogramról tárgyaló felek. Irán és a hat vezető hatalom képviselői múlt hét kedden abban maradtak, hogy az aznap lejáró határidőt kitolják július 7-ig. Azt remélik, hogy addig sikerül kidolgozni a hosszú távú megállapodást a márciusi elvi egyezség alapján. A hosszabbításról szóló döntés nem okozott meglepetést.

– Jó irányba haladunk a tárgyalásokkal. A megmaradt kérdések nem technikai, hanem gyakorlati jellegűek – nyilatkozta a bécsi találkozó után Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az amerikai elnök csak olyan megállapodást fogad el, amely Irán számára minden lehetőséget kizár egy nukleáris fegyver gyártására.

– Az irániaknak kell eldönteniük, hogy elfogadják-e a nemzetközi közösség feltételeit. Ezek között kell szerepelnie a tisztességes, alapos és folyamatos ellenőrzés lehetőségének, amellyel elejét vehetjük, hogy Irán atomfegyver gyártására váljon képessé – jelentette ki Washingtonban Barack Obama.

Irán azt ígérte, hogy visszafogja és ellenőrizhetővé teszi atomprogramját, cserébe a gazdasági szankciók feloldását kéri. Az alkut ellenzik az iráni konzervatívok, az amerikai republikánusok és Izrael is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp