Ritkaság! Csaknem nyolcvanéves magyar werkfilmet találtak

Csaknem nyolcvanéves magyar werkfilmre bukkantak a közelmúltban Kassay (Kocsuba) Elemér producer hagyatékában. A hatperces részlet az 1937-ben bemutatott 120-as tempó című mozi forgatásán készült. Magyarországon a harmincas években keveseknek volt kamerája és sokkal ritkábban jutott el amatőrfilmes a filmgyárba. A werkfilm mostantól kezdve közkincs, a film- és várostörténészek számára pedig tele van megfejtésekre váró részletekkel – közölte Kurutz Márton, a hangosfilm.hu szerkesztője, a MaNDA munkatársa, a Filmarchívum kutatója.

A 120-as tempó című vígjáték producere Kassay (Kocsuba) Elemér volt, ő volt a 9,5 milliméter széles amatőr werkfilm készítője.

A 120-as tempó a magyar film “aranykorának” egyik terméke: a rendező Kardos László volt, aki néhány hónappal később a zsidótörvények elől menekülni kényszerült és 1940-ben már hollywoodi rendezőként, Leslie Kardos néven hallatott magáról.

A moziban a legnagyobb sztárok, Kabos Gyula, Muráti Lili és a 26 éves Básti Lajos szerepelnek. Kassay Elemér emlék gyanánt készítette ezeket a képsorokat, mivel ez volt rövid filmes pályafutásának első állomása.

1937 júniusában, valahol a Margitszigeten peregnek az első képsorok, egy úgynevezett autós fahrtfelvétel zajlik, Vidor Andort és kameráját egy nyitott tetejű kocsiban helyezték el, feladata szerint Muráti Lilit és fehér kocsiját fényképezte menet közben. “Érdemes megfigyelni, hogy ezek a képsorok, amelyek a kész film elejére kerültek aztán, néma kamerával készültek, vagyis a hangosztály nem vonult fel a felvételhez. Ha ott lettek volna, még egy hatalmas autót látnánk és mikrofonok, kábelek garmadáját” – tette hozzá Kurutz Márton.

Kocsuba Elemér a 120-as tempó című film a forgatásán Rodriguez Endre (jobbra) és Németh Romola színésznő társaságában
Kocsuba Elemér a 120-as tempó című film a forgatásán Rodriguez Endre (jobbra) és Németh Romola színésznő társaságában

A film második fele a Hunnia Filmgyárban, Zuglóban készült, a műteremben és a filmgyár udvarán, a képeken a Kabos Gyula által alakított Richter jelenete és az estély felvételei zajlanak. Kabos Gyuláról ez az egyedüli fennmaradt privát felvétel, nyilván a nagy meleg miatt nem zakó, hanem egy csíkos vászonkabát van rajta. Kassay megörökítette az udvaron jelenetükre várakozó színészeket is, az egyiken a fiatal Básti bunyózik a sminkmesterrel.

A stábból feltűnik Makay Árpád, a Talpalatnyi föld és sok más későbbi magyar filmsiker operatőre, aki ekkor még pályakezdőként Vidor Andor asszisztense lehetett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp