Izraelben megvalósult minden gyerek álma

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Ugyanis sztrájkba, méghozzá “szardíniasztrájkba” kezdett vasárnap az izraeli szülők egy része, a hét első tanítási napjának számító napon nem engedték iskolába gyermeküket tiltakozásul a nagy osztálylétszámok miatt.

Emiatt Izrael nyolcvanegy településének általános iskoláiban maradt el a tanítás vasárnap, noha az oktatási minisztérium előzőleg közölte, hogy hivatalosan van oktatás ezen a napon is.

Diákok tüntetnek egy iskola előtt Givatayimban
Diákok tüntetnek egy iskola előtt Givatayimban

A szülők azért sztrájkolnak ily módon, mert az iskolák nagy részében 35-45 fő körüli az osztálylétszám, és ha valamilyen okból valamelyik osztályban harminckettő alá csökken a gyerekek száma, akkor az illetékesek összevonással mesterségesen alakítanak ki túlzsúfolt osztályokat.

Az utóbbi hetekben a szülők számos helyen szardíniakonzervvel a kezükben tüntettek gyerekük iskolája előtt.

A szülői munkaközösségek szövetsége azt követeli az oktatási minisztériumtól, hogy a szeptemberben kezdődő új tanévben maximum harminckét fős osztályokat indítsanak, mert különben nem engedik iskolába a nebulókat, sztrájkkal indítják az új iskolai évet is.

Üres osztályterem
Üres osztályterem

Vasárnap a parlament egyik bizottsága megvitatja az iskolai zsúfoltság ügyét, és egy olyan törvényjavaslatról dönt, amely legfeljebb harminckét tanulót engedélyezne egy osztályban.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp