Pert nyert Krausz Tamás Szakály Sándor ellen

Krausz Tamás történész jogerősen, a Fővárosi Ítélőtábla előtt is pert nyert Szakály Sándor, a Veritas Intézet főigazgatója ellen. Mint ismeretes, Szakály Sándor tavaly, a Veritas Intézet megalakításáról szóló interjúban a tizenhétezer zsidó meggyilkolásával végződő, 1941-es kamenyeck-podolszki deportálásokat „inkább idegenrendészeti” eljárásnak minősítette.

Krausz Tamás erre azzal reflektált, hogy aki a magyarországi holokauszt első eseményeként nyilvántartott deportálásokat így minősíti, az szélsőjobboldali provokációt hajt végre, és a holokausztot relativizálja. A jogerős ítélet szerint Krausz Tamás nyilatkozata nem sérti Szakály Sándor jó hírnévhez és becsülethez fűződő személyiségi jogait, utóbbinak számítania kellett a heves reakciókra.

Részben Magyarországról deportált zsidókat kísérnek Kamenyec-Podolszkijban a tömeggyilkosság színhelye felé
Részben Magyarországról deportált zsidókat kísérnek Kamenyec-Podolszkijban a tömeggyilkosság színhelye felé

Ismert, a Veritas Történetkutató Intézetet a kormány hozta létre 2014 január elsejével, azzal a céllal, hogy „a nemzeti összetartozás erősítése érdekében a magyar közjogi hagyományokat méltó módon, torzítás mentesen mutassa be”. Az intézet élére Lázár János, akkor Miniszterelnökséget vezető államtitkár öt éves mandátummal nevezte ki Szakályt. A főigazgató kijelentése nem csak Krausz Tamásnál verte ki a biztosítékot. A Mazsihisz tavaly többek között Szakály Sándor lemondásától tette függővé, hogy részt vesz-e a 2014-es holokauszt emlékév kormányzati rendezvényein.

Krausz Tamás
Krausz Tamás

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp