Németország komoly összeget adományoz a tel-avivi Bauhaus-házak megóvására

A Tel-Avivban található, főként Bauhaus-házakból álló Fehér Várost nagyrészt Németországból menekült zsidók építették, ezért a németek is saját kulturális örökségüknek tekintik ezt a városrészt. A leromlott állapotú épületek helyreállítására Németország több millió dollárt fog adományozni.

A világ legnagyobb Bauhaus stílusban épült házak gyűjteménye nem Németországban, hanem Tel-Avivban található. A Fehér Városnak is nevezett kerületben több mint 4000 Bauhaus-épület található, sajnálatos módon ezek közül több ház állapota is leromlott. Ezért Németország nemrég bejelentette, hogy 3,2 millió dollárt (nagyjából 900 millió forintot) adományoz az épületek helyreállítására, hogy megőrizze ezt a szeletet a kulturális örökségéből.

Bauhaus stílusú ház Tel-Avivban
Bauhaus stílusú ház Tel-Avivban

Az UNESCO világörökségi listáján 2003 óta szereplő Fehér Várost nagyrészt a náci Németországból elmenekült zsidók építették. Sok építőanyagot is magukkal vittek, mivel bizonyos strukturális elemeket, ajtókereteket, ablakokat nehezen lehetett máshonnan beszerezni. A jelenlegi német beruházás magába foglal egy kulturális örökségi központot is, amelyet 2017-ben, a városban található Max-Liebling Házban terveznek létrehozni. A központban pedig a művészeknek és az építészeknek lehetőségük lesz megvitatni a különféle helyreállítási terveket.

(Via Architectural Digest)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp