Feltérképezték, hol élnek az elüldözött szefárd zsidók leszármazottai

Spanyolország idén nyártól állampolgárságot ad a több mint 500 évvel ezelőtt elűzött zsidók leszármazottainak. Azt persze lehetetlen megmondani, hogy pontosan hányan lehetnek jogosultak a spanyol állampolgárságra, de a becslések szerint nagyjából 3,5 millió szefárd zsidó él a világon. A legtöbbjük Izraelben.

A spanyol állampolgárságra pályázóknak valahogyan bizonyítaniuk kell, hogy ők annak a zsidó közösségnek a leszármazottai, amelyet még II. Ferdinánd aragóniai király és I. Izabella kasztíliai királynő üldözött el 1492-ben. Ezen kívül még valamennyire ismerniük kell a spanyol nyelvet és a spanyol kultúrát is. A spanyol állampolgárság főleg az Európai Unión kívül élőknek lehet vonzó, hiszen így letelepedhetnek és munkát vállalhatnak az unión belül.

A történészek szerint nagyjából félmillió zsidó élt Spanyolország területén abban az időben, amikor kereszténységre vagy az ország elhagyására kényszerítették őket. Sokan a hírhedt spanyol inkvizíció áldozatai lettek.

Azt nagyon nehéz kiszámítani, hogy pontosan hányan lehetnek ma az eredeti közösség leszármazottai, a spanyol kormány által működtetett Sefarad-Israel Center azonban készített egy tanulmányt, amelyben feltérképezte a világ szefárd zsidó népességét. Ez alapján ma nagyjából 3,5 millió szefárd zsidó lehet a világon, a legtöbbjük, kb. 1,4 millió Izraelben él.

A legnagyobb szefárd zsidó közösségek

A legnagyobb szefárd zsidó közösségek

Magyarországi szefárd zsidókról a tanulmány nem közölt adatokat, a szomszédos Szerbiában 500, Romániában pedig 200 főt említenek. Európában a legtöbb szefárd zsidó Franciaországban található, ott 361 ezren élnek, Spanyolországban pedig 40 ezerre becsülik a szefárd zsidó közösség tagjainak számát.

A felmérés szerint a legtöbb szefárd zsidó ezekben az országokban található:

Izrael: 1 400 000 fő

Franciaország: 361 000

USA: 300 000

Argentína: 50 000

Spanyolország: 40 000

Brazília: 30 000

Olaszország: 30 000

Törökország: 26 000

Kanada: 21 400

Egyesült Királyság: 10 500

Marokkó: 10 000

Ausztrália: 10 000

(Via Quartz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp