Netanjahu “képmutatónak” nevezte az ENSZ-főtitkár Izraelt bíráló nyilatkozatát

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Visszautasította és “képmutatónak” nevezte Benjámin Netanjahu miniszterelnök Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Izraelt bíráló nyilatkozatát, amelyben a világszervezet vezetője felszólította Izraelt a gyermekek védelmére a háború sújtotta övezetekben.

Netanjahu úgy fogalmazott: ahelyett, hogy arra a tényre világítana rá, hogy a Hamász túszul ejtette a gázai gyermekeket, amikor a gázai óvodákból lőtte Izraelt és alagutakat ásott az izraeli óvodák felé, az ENSZ ismét azt választotta, hogy Izraelnek tesz szemrehányást. “Nyilvánvaló, hogy a képmutatásnak nincs határa” – tette hozzá.

Netanjahu Ban Ki Mun csütörtöki szavait bírálta, ugyanis a főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsában a gyermekek háborús helyzetéről tartott tanácskozáson olyan háborús övezeteket említett meg, mint Irak, Szíria és Dél-Szudán, de csak Izraelt szólította fel a gyermekek védelmére a háború sújtotta vidékeken.

Ban Ki Mun
Ban Ki Mun

Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy a zsidó állam “a legmagasabb morális szabályokat” követi a hadviselésben.

Az elmúlt héten egy izraeli vizsgálat azt állapította meg, hogy a gázai övezeti akció során az izraeli hadsereg nem vett célba szándékosan civileket, és gázai fellépése “jogszerű és legitim” volt.

Ban Ki Mun a Biztonsági Tanács előtt arról beszélt, hogy a tavalyi volt a gyermekek számára a közelmúlt legrosszabb éve a konfliktusos övezetekben. “Mély aggodalommal tölt el a rengeteg gyermek szenvedése Izrael Gázai övezet elleni hadműveletének következtében” – tette hozzá.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

A tavaly nyári 50 napos hadműveletben több mint 2100 palesztin és 73 izraeli (utóbbiak között 66 katona) halt meg. Az ENSZ adatai szerint a gázai áldozatoknak mintegy kétharmada, Izrael szerint fele volt fegyveres. Izraelben a Hamászt okolják a civil halottak miatt is, ugyanis Jeruzsálem szerint az övezetet 2007 óta irányító iszlamista szervezet polgári épületekbe telepítette katonai létesítményeit.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp