„Az idő Izrael ellen dolgozik”

Az önálló palesztin állam létrejötte főleg Izraelen múlik, állítja Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki szerint azonban a jelenlegi izraeli vezetés nem a két állami megoldásban gondolkodik. Ezért a mostani izraeli politikát a világ nem hajlandó elfogadni, ez viszont egyáltalán nem Izrael hosszú távú stratégiai érdekeit szolgálja. Nemrég a Vatikán is elismerte a palesztin államot. A jelképességén túl van ennek a gesztusnak esetleg más jelentősége is?

Izrael államának létrejöttét a világon sok helyen támogatták. Ennek oka a holokausztban, a II. világháború alatti szenvedésekben kereshető nagyrészt. Az elmúlt évtizedekben azonban ez a szimpátia drasztikusan lecsökkent, majd eltűnt. Az közel-keleti helyzet jelenleg ugyan a háttérbe szorult, mert olyan problémák merültek fel, mint a migráció, az arab tavasz vagy az orosz–ukrán konfliktus, ez azonban nem változtat azon, hogy a mai izraeli politikát a világ vezető hatalmai nem hajlandóak elfogadni. Az én megítélésem szerint, ahogy ma Benjámin Netanjáhu politizál, az árt a hosszú távú izraeli stratégiai érdekeknek. Izrael az elmúlt néhány évben szembe került Nyugat-Európával, a történelme során először az Egyesült Államokkal is. Valószínűleg ugyanezt a folyamatot ismerte fel a pápa és a Vatikán, amikor elismerte a palesztin államot.

Nógrádi György
Nógrádi György

Az Európai Unió vezető államai, Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország viszont még nem ismerték el a palesztin államot, igaz diplomáciai kapcsolatot fent tartanak vele.

Az unió meghatározó államai nem akarnak látványosan szembe kerülni Izrael kormányával. Ettől viszont még a nyilatkozataikban ezt a kormányt nem támogatják. A világ döntő része elismeri a palesztin államot, Izrael megteheti, hogy ezt nem veszi tudomásul, de az idő Izrael ellen dolgozik. Pedig Izrael és a palesztinok is horribilis pénzt „kereshetnének” azon, ha létrejönne a két állami megoldás, de én ennek jelenleg a jelét sem látom.

A palesztin állam nyugat-európai el nem ismerése mögött lehetnek akár gazdasági érdekek is? Izrael például Németország fegyverkereskedelmének második legnagyobb felvevője.

Ahányszor a németek fegyvert adnak el, Izrael az árakat mindig lealkudja, és még ezen kívül is kap bizonyos kedvezményt. A németek ugyanis a világon az egyetlenek, akik fegyvert politikai és nem gazdasági szempontok alapján szállítanak. A németek korábban már jó pár fegyverszállítást visszamondtak, például Szaúd-Arábia felé. Németország véleményem szerint az egyetlen, amely a múltját a II. világháború után feldolgozta, tehát számára Izrael elsősorban történelmi okok miatt fontos. Amikor fegyvert adnak el Izraelnek, akkor ez a német politika és nem a német hadiipari lobbi szándékát fejezi ki.

Barack Obama amerikai elnök nemrég azt nyilatkozta, hogy ugyan támogatja az izraelieket, de Benjámin Netanjáhu miniszterelnöknek a palesztin állam megteremtéséhez szabott feltételei veszélyeztetik Izrael hitelességét.

Netanjáhu akár figyelmen kívül is hagyhatja, hogy jelenleg a demokrata vezetés ott szidja Izraelt, ahol tudja, mert jövőre új választások lesznek Amerikában, és valószínűleg republikánus elnököt választanak. Az elmúlt két választás során azonban Izrael stratégiai tévedést követett el, amikor a republikánus jelölteket támogatta, és a demokratákkal szóba sem állt. Az Egyesült Államok garantálni fogja Izrael létét, ez nem kétséges, de abban biztos vagyok, hogy nem fog kiállni egy olyan izraeli politika mellett, amellyel alapvetően nem ért egyet.

A palesztinok különböző nemzetközi fórumokon próbálnak nyomást gyakorolni Izraelre, többször próbálkoztak már az ENSZ-ben, nemzetközi bíróságokon, legutóbb például a FIFA-ból szerették volna Izraelt eltávolítani. Ezek a kísérletek rendre kudarcot vallottak. Hozhat a jövőben valamilyen eredményt ez a típusú nyomásgyakorlás?

A világtörténelemben mindenki nyomást gyakorol, a kérdés az, hogy kinek, milyen belső és külső képességei vannak. Ez így van a legkisebbtől egészen a legnagyobb államig. A palesztinok nyomásgyakorlása idővel eredménnyel fog járni, az idő ugyanis Izrael ellen dolgozik. A probléma, hogy ezt Izrael vezetése képtelen felfogni, és aki bírálja őket, arra pedig azt mondják, hogy antiszemita.

Jelenleg mi az akadálya annak, hogy a palesztin állam létrejöhessen?

A következő kérdések ma megoldhatatlanok a Közel-Keleten: Jeruzsálem státusza, a vízkérdés, a menekültek és a határok kérdése. Nincs olyan palesztin vezetés, amely elfogadná azt az izraeli ajánlatot, hogy a palesztin állam külső határait Izrael ellenőrizze, ha mégis elfogadná, másnap felkoncolnák. Izrael ma még kiváló kapcsolatokat ápol néhány arab országgal, de a történelemben hosszútávra kell tervezni, és szerintem Izrael a jelenlegi helyzetben nem politizál jól.

Én aránylag jól ismerem a történelmet, végigvehetjük akár az összes háború történetét. Izrael minden háborúját megnyerte, és minden békéjét elvesztette. Vezetés közben gyakran belegondolok, hogy mit tennék egyes politikusok helyében, és én Izrael mai vezetői helyében nem ezt tenném. Olyan mértékben elvadítják a kapcsolataikat a stratégiai szövetségeseikkel, hogy ez vissza fog ütni, hogy mikor és hogyan, azt nem tudom megmondani. Kontraproduktívnak tartom a mai izraeli politikát, izraeli szempontból is.

Milyen megfontolásból utasítja el Izrael a két állami megoldást?

Izrael azt gondolja, hogy a megszállt területeket, vagy azok nagy részét meg tudja tartani. Ez szerintem stratégiai tévedés, mivel a Közel-Keleten végbemenő folyamatok: az Iszlám Állam léte és térnyerése, az arab tavasz hatásai, a kaotikus helyzet Libanonban, a szíriai polgárháború, a síita-szunnita ellentétek, közép, illetve hosszabb távon gyengíteni fogják Izraelt. Ezért egy történelmi alku ma egyszerűbb lenne, mint a távoli jövőben.

Milyen lépéseket kellene Izraelnek tennie ahhoz, hogy létrejöhessen a független palesztin állam?

Ezt Izrael dolga megmondani, nem az enyém. Minden ország vezetésének elemezni kell, hogy mi a feladata. Izrael számára nyilván az alapvető kérdés a hosszú távú léte, amit viszont jelenleg csinálnak, az nem ebbe az irányba megy. A felsorolt négy vitás pont szerintem megoldható lenne. Ám Netanjáhu jelenlegi telepespolitikáj számomra azt jelenti, hogy nem akar két állami megoldást. Ezt persze nem jelenti be, ennél sokkal okosabb, de a túloldalon a palesztinok sem hülyék.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp