Judafest – 10 ezren a zsidó kultúra ünnepén

Minden eddiginél nagyobb számban, összesen több, mint 10 ezren vettek részt június 7-én a Judafesten, amelynek a budapesti Kazinczy utca adott helyet. A 8. alkalommal megrendezett zsidó utcafesztiválon koncertekkel, gyerekszínházi előadásokkal, közös kalácssütéssel és számos egyéb kulturális és kulináris élménnyel várták a látogatókat.

Fotó: Dombi Gábor
Fotó: Dombi Gábor

A rendezvény idei díszvendége pedig Lengyelország volt. A lengyel zenei, kulturális és gasztronómiai programok nemcsak új színt hoztak a fesztivál életébe, de egyértelművé tették a Judafest eddig is megnyilvánuló nyitottságát és nemzetköziségét.

Fotó: Dombi Gábor
Fotó: Dombi Gábor

A Kazinczy utcát szinte teljes hosszában elfoglaló fesztiválon számos zsidó civil szervezet mutatkozott  be az ún. civil utcában, a Kibic szervezésében.

Jelen volt többek között az Amerikai Alapítványi Iskola, a Bálint Ház, a Bét Orim, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség részéről az Alef Kids és az Atid, az Élet Menete, az Erzsébetvárosi Zsidó Klub, a Hanoar Hatzioni, a Hasomer Hacair, a Haver Alapítvány, a Hillel Hungary, Izraeli Kulturális Intézet, a Jaffe Családsegítő Szolgálat, Lativ Kolel, a Maccabi VAC, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, a JDC-MAZS Alapítvány és a szervezet Női Egészségmegőrző Programja, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem és Hallgatói Önkormányzata, a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor, a Teleki Téri Zsinagóga.

 A látogatók részt vehettek egy játékban is, amelynek során egy izraeli repülőjegyet sorsoltak ki. A nyertes Szántó Ilona lett, akit közel kétszáz játékos közül sorsolt ki Gábor Móni, a Kibic projektvezetője és Váradi János, az El Al magyarországi vezérigazgatója.

Kibic sátor a Kazinczy utcában (Fotó: Dombi Gábor)
Kibic sátor a Kazinczy utcában (Fotó: Dombi Gábor)

A Judafest kiemelkedő eseménye a társadalmi szolidaritás jegyében szervezett közösségi vacsora volt, amelyen 150 Down-szindrómás fiatalt és a Frankel Zsinagóga közösségének 50 tagját látták vendégül. A száz méter hosszú asztalnál ülő vendégeknek Roman Kowalski lengyel nagykövet, Ilan Mor izraeli nagykövet, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, valamint a fesztivál munkatársai és önkéntesei szolgálták fel a lengyel ételkülönlegességeket.

A fesztivál alapítója és támogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp