Csak alszik egyet, és lecsökken önben a rasszizmus

Milyen egyszerű is lenne az élet, ha simán ledobálhatnánk magunkról a gyűlöleteinket és az előítéletet, ugye? Nos, nem biztos, hogy mindez lehetetlen lesz a jövőben, a chicagói Northwestern Egyetemen kutatók egy csoportja ugyanis úgy manipulálta az agy alvás alatti tanulási folyamatát, hogy ezzel a rasszizmus és a szexizmus tudattalan szintjeit lecsökkentették, írja a BBC. A kutatócsapat általános meglátása pedig az, hogy a szexuális és rasszista jellegű előítéletek gyakoriak ugyan, de gyakran egyáltalán nem szándékosak.

A kutatók először (a közösség számára is elérhető) kérdőívekkel tesztelték a résztvevők előítéletességét, majd egy, az előítéletességet kompenzáló képzésben részesítették őket. Ebben többek között olyan képeket mutogattak nekik különböző emberek arcáról, amikhez az általános előítéletekkel ellentétes szavakat kapcsoltak. Például női arcokhoz a matematika szót írták, színesbőrűekéhez pedig olyan pozitív szót társítottak, mint a napfény.

Ezen kívül megkülönböztethető hangokat játszottak nekik végig a tréning alatt, majd ugyanezeket nagyon halkan is megismételték a kilencvenperces csendespihenőjükkor. Meglepő módon azt az eredményt kapták, hogy a szexuális és rasszista hozzáállás csökkent a tesztalanyoknál, és ez állapot legalább egy hétig tartott.

Gordon Feld és Jan Born a Tübingeni Egyetemről hozzáteszi, hogy ez az első teszt a világon, amely azt bizonyítja, hogy ez a módszer használható az emberi memória mélyén gyökerező, hosszan megélt és nagyon átható előítéletek megtörésére. Mindazonáltal a kutatók figyelmeztetnek arra is, hogy az alvás egy olyan érzékeny állapot, amiben az embernek egyáltalán nincsen tudatos akarata. „Aldous Huxley írása a disztópikus ‘szép, új világról (amelyben alvó gyerekeket befolyásolnak meghatározott értékek megtartására)’ figyelmeztet arra, hogy a kutatásban nagyon alapos etikai irányelvekkel kell eljárniuk a tudósoknak” – tették hozzá a Tübingeni Egyetem kutatói.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp