Kitalálod, kik tették startup nemzetté Izraelt?

Közismert, hogy az ezredforduló után rengeteg kisvállalkozás indult Izraelben, főleg az informatikai iparágban. Ehhez rengeteg szakember kellett: jól képzett mérnökök és matematikusok. Olyan sok, hogy normál körülmények közt nem is akadt volna annyi. Honnan jöttek végül? Hát a Szovjetunióból, majd Oroszországból.

Izrael a leginkább bevándorláspárti ország a világon. A létrejöttekor még alig 1 milliós állam így nőtt 8 milliósra, és nem is akar megállni: 20 milliós lakosságot szeretnének, hogy biztonságban érezzék magukat az arab tengerben. Persze elsősorban zsidó vallásúakat-származásukat szeretnének, de miután azok közel fele már Izraelben, a másik felének nagyrésze pedig Amerikában él, a források lassan elapadnak. De ennek csökken is a jelentősége: az ország egyre nyitottabb.

 Bevándorlók Izraelben
Bevándorlók Izraelben

A szovjet-orosz zsidók tömeges Izraelbe vándorlása volt bizonyos értelemben a történelem egyik legnagyobb „agyelszívása”. Izraelt ez a szovjet állami pénzen képzett réteg felvirágoztatta, Oroszországnak viszont nem hiányoztak annyira, mert az ország egyelőre kényelmes módon az olajból és gázból él, ahhoz nincs szükség ekkora szürkeállományra.

Szakemberhiány

Azonban most ez a generáció elérte a nyugdíjkorhatárt, visszavonulnak, és hirtelen űrt hagynak maguk után. Egyszerűen nincs a helyükre elég jól képzett szakember. Nem csak a startupok, hanem olyan nagy cégek, mint a Sandisk és Broadcom helyi vállalatai is szenvednek a szakemberek hiányától. A folyamat még romolhat is a közeljövőben, miután az ifjúság nem nagyon orientálódik a matematika szakokra, ami az alapja mindenféle technológiai tudománynak.

Weizmann tudományos intézet
Weizmann tudományos intézet

Izraelnek pedig igen fontos az iparág: exportfüggő ország, és az export harmadát a technológiai iparág adja. Több mint 250 multinacionális vállalat nyitott kutatóközpontot az országban, és mint közismert, az egy emberre jutó startupok számában Izrael világrekorder.

Jelenleg 20 ezer mérnök dolgozik az iparágban, és még 10 ezerre lenne szükség. Az elmúlt 2 évben egyszerűen nem találtak már szoftverfejlesztőt a meghirdetett állásokra. Az emelt szintű matek érettségizők száma negyedével csökkent 2006-tól 2014-ig, bár az utolsó két évben már mutatkozott némi javulás.

A probléma orvoslására miniszteri szintű programot hirdettek. Ennek keretében izraeli arabokat akarnak az iparághoz vonzani, ultra-vallásos embereket átképezni, külföldön dolgozó mérnököket hazavonzani, és megkönnyíteni, hogy külföldiek munkavállalói vízumot kapjanak.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp