A mi izraeli konyhánk: padlizsánleves bulgurral és joghurttal

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A padlizsánból rengeteg étel készül, főleg a balkáni és mediterrán térségekben. Itt Izraelben is talán a legkedveltebb és legelterjedtebb zöldség. Kiváló előétel, saláta, kirántva, kisütve, vagy rakottan, jó főzeléknek, de töltve, és párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából. Az elmúlt hétvége óta tapasztalatból tudom, hogy levesbe is főzhető. A tegnapi ebédhez  az alábbi padlizsán-levest készítettem.

Hozzávalók (6 főre):
4 kanál olívaolaj
4 fokhagymagerezd, összepréselve
1 citrom leve
1/2 pohár mentalevél, felaprítva
1 kanál száraz menta
2 padlizsán, meghámozva és 1 cm kockákra vágva
1 köteg koriander (én kihagytam mert nem mindenki szereti)
1/2 pohár bulgur (rizs is lehet helyette)
bors
 

A szószhoz:

1 pohár sűrű joghurt
1 fokhagyma gerezd
apróravágott menta
1 kanál olívaolaj
1 kanál citromlé
 

Elkészítés:

A tálban felmelegítjük az olívaolajat.
Hozzáadjuk a fokhagymát, a citromlevet, a mentát és a bulgurt, és két percig pirítjuk.
Hozzáöntünk másfél liter forrásban lévő vizet és a padlizsánt.
Sóval és borssal ízesítjük.
Lejjebb vesszük a tüzet és 20 percig főzzük.
Összekeverjük a mártáshoz valókat.
Tányérokba tesszük a levest és kevés szószt teszünk hozzá.
Én kevertem bele tejszínt is, hogy kevésbé legyen savanykás az íze.
Szerintem hidegen a legfinomabb a leves, főleg ezekben a forró nyári hónapokban.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp