Haverokat az iskolába!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Haver Alapítvány elsődleges célja a társadalomban meglévő, zsidósággal kapcsolatos tévhitek eloszlatása. Hiszünk abban, hogy a gondolkodó és a kulturális sokszínűségre nyitott fiatalság legyőzheti az előítéletességet és az antiszemitizmust. Alapítványunk célja, hogy közvetítse az emberek egymás iránti tiszteletének, és a kultúrák közti párbeszéd fontosságának üzenetét.

A Haver külön hangsúlyt fektet arra, hogy a diákok megismerjék a tankönyvi adatok mögött húzódó emberi sorsokat, elgondolkodjanak a néhol egy-egy mondattal elintézett történelmi dátumok és események súlyán. A foglalkozások egyik fő célja, hogy a fiatalok érthető és könnyen hozzáférhető módon, személyes történeteken keresztül tárják fel a zsidóság és zsidó identitás témáihoz kapcsolódó kérdéseket.

Haver Nagyvárad 1
Haver Nagyvárad 1

2015 első felében 19 középiskolában/egyetemen jártunk, amelyekben 36 osztálynak/csoportnak tartottunk foglalkozást. Foglalkozásaink nagy része identitás óra volt, de 9 zsidó negyed sétát és 1 dilemma kávéházat is tartottunk. A Szarvasi Ifjúsági Tábor Madrich képzősén, az ELTE PPK tanár szakos hallgatóinak és a Wesley János általános iskola pedagógusainak módszertani műhelyeket tartottunk. Így összesen körülbelül 700 diákkal és 80 tanárral találkoztunk január óta.

Haver Nagyvárad 2
Haver Nagyvárad 2

Tavasszal, egy egész napos Holokauszt emléknap és konferencia keretében a Nagyváradi Partium Keresztény Egyetemen is lehetőségünk volt foglalkozást tartani. A önkénteseknek nem mindennapi élmény volt ez az identitás óra. Izgalmas volt, hogy az erdélyi magyar egyetemisták, milyen kapcsolódási pontot találnak a pesti zsidó fiatalokkal. A foglalkozás keretében felmerült dilemmák és konfliktusok közül a kisebbségi létről, illetve az értelmiségiként való kirekesztettségről hosszú beszélgetés folyt. Felmerült a vallás is, mint az erdélyi magyar és zsidó identitás fontos eleme. De a több néphez tartozás súlyos kérdése se maradhatott el.
Éppen ezért mi különösen örültünk annak, hogy ezen Keresztény Egyetemen is ennyire kíváncsiak és nyitottak voltak ránk.

Haver Nagyvárad 3
Haver Nagyvárad 3

 

Ha Te is szeretnéd, hogy a Haver csapata minél több iskolába eljusson, támogass minket az Adjukössze oldalán!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp