Haverokat az iskolába!

Haver Alapítvány elsődleges célja a társadalomban meglévő, zsidósággal kapcsolatos tévhitek eloszlatása. Hiszünk abban, hogy a gondolkodó és a kulturális sokszínűségre nyitott fiatalság legyőzheti az előítéletességet és az antiszemitizmust. Alapítványunk célja, hogy közvetítse az emberek egymás iránti tiszteletének, és a kultúrák közti párbeszéd fontosságának üzenetét.

A Haver külön hangsúlyt fektet arra, hogy a diákok megismerjék a tankönyvi adatok mögött húzódó emberi sorsokat, elgondolkodjanak a néhol egy-egy mondattal elintézett történelmi dátumok és események súlyán. A foglalkozások egyik fő célja, hogy a fiatalok érthető és könnyen hozzáférhető módon, személyes történeteken keresztül tárják fel a zsidóság és zsidó identitás témáihoz kapcsolódó kérdéseket.

Haver Nagyvárad 1
Haver Nagyvárad 1

2015 első felében 19 középiskolában/egyetemen jártunk, amelyekben 36 osztálynak/csoportnak tartottunk foglalkozást. Foglalkozásaink nagy része identitás óra volt, de 9 zsidó negyed sétát és 1 dilemma kávéházat is tartottunk. A Szarvasi Ifjúsági Tábor Madrich képzősén, az ELTE PPK tanár szakos hallgatóinak és a Wesley János általános iskola pedagógusainak módszertani műhelyeket tartottunk. Így összesen körülbelül 700 diákkal és 80 tanárral találkoztunk január óta.

Haver Nagyvárad 2
Haver Nagyvárad 2

Tavasszal, egy egész napos Holokauszt emléknap és konferencia keretében a Nagyváradi Partium Keresztény Egyetemen is lehetőségünk volt foglalkozást tartani. A önkénteseknek nem mindennapi élmény volt ez az identitás óra. Izgalmas volt, hogy az erdélyi magyar egyetemisták, milyen kapcsolódási pontot találnak a pesti zsidó fiatalokkal. A foglalkozás keretében felmerült dilemmák és konfliktusok közül a kisebbségi létről, illetve az értelmiségiként való kirekesztettségről hosszú beszélgetés folyt. Felmerült a vallás is, mint az erdélyi magyar és zsidó identitás fontos eleme. De a több néphez tartozás súlyos kérdése se maradhatott el.
Éppen ezért mi különösen örültünk annak, hogy ezen Keresztény Egyetemen is ennyire kíváncsiak és nyitottak voltak ránk.

Haver Nagyvárad 3
Haver Nagyvárad 3

 

Ha Te is szeretnéd, hogy a Haver csapata minél több iskolába eljusson, támogass minket az Adjukössze oldalán!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp