,,Hál’ istennek, szemérmetlenül hazudtak a nyilasoknak”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A közelmúltban magyarul is kiadták az A láthatatlan hős című ifjúsági regényt, amely Giorgio  Perlasca embermentőnek, a Világ Igazai egyikének életéről szól. Az olasz Perlasca fasisztából lett zsidómentővé. Húskereskedőként került Magyarországra: a háborús Olaszországba irányuló élőmarha-szállítást szervezte. 1943-ban, Mussolini bukása után nem esküdött fel az észak-olasz hitleri bábállamra, így maga is üldözötté vált. Magyarország német megszállását követően vidékre internálták, kalandos úton tért vissza Budapestre. Barátja, a spanyol követségi ügyvivő, Angel Sans Briz révén spanyol útlevelet, állampolgárságot kapott. És feladatot is: bekapcsolódott a spanyol követség zsidómentő tevékenységbe. 1944. november végén a spanyol követség személyzete elhagyta Magyarországot, és a belügyminiszter elrendelte védett házaik kiürítését. Perlasca a diplomatákkal tarthatott volna Svájcba, de védenceinek kiszolgáltatottságát látva, maradt. Beköltözött az Eötvös utcai követségre, ahol Jorge Perlasca néven ideiglenes ügyvivőnek adta ki magát, azt a látszatot keltve, hogy a követség a helyén van, tevékenysége folyamatos. Ettől kezdve önszántából, a saját szakállára, a saját pénzéből, az életét kockáztatva folytatta az embermentést.

Giorgo Perlasca 1944-ben
Giorgo Perlasca 1944-ben

A láthatatlan hős megjelenése alkalmából könyvbemutatót és kerekasztal-beszélgetést szerveztek a budapesti Goldmark Teremben, ahol az 1930-ban született Dr. Harsányi Iván (eredeti nevén Hirsch Iván) történész,  professor emeritus, Perlasca egyik megmentettje is felszólalt. (Harsányi tárta fel – a madridi külügyminisztérium levéltárában végzett kutatómunkával – Angel Sanz Briz nagyszabású budapesti zsidómentő akcióját. 2010-ben ,,Encomienda Mérito Civil”, azaz ,,A Polgári Érdemrend Középkeresztje” spanyol királyi kitüntetést kapott.)

Angel Sans Briz
Angel Sans Briz

Az alábbiakban közreadjuk a professzor beszédének szerkesztett változatát:

„Egy kicsit meg vagyok illetődve. 1944 decemberében a húgommal ketten, egy vékony pokrócon feküdtünk itt, és kétszáz ember volt ebben a teremben, akiket a Magyar Királyi Rendőrség szükségesnek tartott a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alatt álló otthonokból összegereblyézni.

Történész szakma ide vagy oda, a korabeli élményeim hatása alatt olvastam a láthatatlan hősről szóló regényt. A nemzetközi gettó Phönix utca [ma XIII. kerület, Raoul Wallenberg utca  – a  szerk.] 5. alatti házának egyik lakójaként sok mindent átéltem a könyvben leírtakból. Irodalmi köntösbe öltöztetve nem csak az eseményeket, hanem a légkört, a lelki folyamatokat, szinte a szagokat, a vér, a puskapor és a halottak árasztotta bűz keverékét is érzékelhetővé teszi ez a kötet.

dr Harsányi Iván
dr Harsányi Iván

1944 két hőse más-más pozícióból vállalt embert próbáló feladatot. Ez a nagy jelentőségű vállalkozás több mint ötezer ember életének megmentését eredményezte. A dokumentumokból tudjuk, hogy a nyilaskeresztes kormány hosszas huzavona után háromszáz-háromszázötven ember védett házakban történő elhelyezését engedélyezte, de korántsem ennyien kaptak védlevelet. Gyakorlatilag mindenki kapott, akinek valamilyen úton-módon sikerült eljutnia a spanyol követség Eötvös utcai épületéhez. Közülük több mint ezernyolcszázról név szerint tudunk, mert miután Angel Sanz Briz elhagyta Budapestet, egy december 14-ei, berlini jelentéséhez mellékelve (amit nagy nehezen kikapartam a madridi külügyminisztérium levéltárából) hazaküldte a névsort.

Sanz Briz és Perlasca tevékenysége elválaszthatatlanul összefonódott. Ezt azért fontos hangsúlyoznom, mert a láthatatlan hős szerepét egy spanyol szerző éppen mostanában akarja nullifikálni, és mint történész ezt nem hagyhatom szó nélkül.  Kétségtelen, hogy ha Sanz-Briz  – hivatalos spanyol háttérrel – nem végzett volna mentőtevékenységet már 1944 nyarától, Giorgio Perlasca tehetetlen lett volna. De ha ő, személyes kockázatot vállalva, nem folytatja a munkát Sanz Briz távozása után, nem végzi tovább a védlevelek kiosztását, nem gondoskodik a védett házakról akár biztonsági, akár élelmezési szempontból, veszendőbe ment volna, amit addig tettek, és a védettek zöme is elpusztult volna.

Hál’ istennek, mindketten szemérmetlenül hazudtak a nyilasoknak, mert nem a tájékoztatás, hanem a félretájékoztatás volt a céljuk. Perlasca merész szélhámos volt, ahogy a könyvben is olvashatjuk. Bevallotta a vatikáni nunciusnak, hogy se nem spanyol, se nem diplomata, és mit tesz isten, a semleges országok képviselői – valószínűleg a nuncius rábeszélésére – úgy írták alá vele együtt a nyilas magyar kormánynak küldött tiltakozást, mintha ő lett volna az ügyvivő. Madridban erről mit sem tudtak.

Harsányi menlevele
Harsányi menlevele

Magam kétszer találkoztam a láthatatlan hőssel, aki valójában látható volt. Először akkor, amikor hívtak, hogy segítsek egy élelmiszer-szállítmányt fölvinni a kapualjból a házba. A csomagokat aztán egy emeleti fordulóban kiosztották a lakóknak. Szerény szállítmány volt, de felbecsülhetetlen jelentőségű. Akkor még nem tudtam, hogy ki ő. A nálam korábban odaérkezettek mind ismerték a nevét, tőlük tudtam meg, hogy Perlascának hívják, a követség embere, és benne megbízhatunk. Másodszor már élesebb helyzetben találkoztunk. A nyilasok késő este betörtek a házunkba. A lépcsőházban fölsorakoztattak bennünket, és elkezdték az embereket kiterelni az utcára. A regényíró szerint a Duna-partra vitték őket. Nem tudom, így volt-e. Csak azt tudom, hogy öt percen belül megjelent Perlasca egy fekete Buickkal, ugyanis a Phönix utca a követségtől párpercnyi autóútra volt, és elkezdett veszekedni a nyilasokkal. Olyan határozott, ellentmondást nem tűrő volt a fellépése, hogy eredménytelen maradt a rajtaütés, és visszatérhettünk a lakásainkba. A ,,lakásainkba”, ahol harmincöten voltunk három szobában. Ez a pillanat tette lehetővé, hogy ma itt igénybe vehettem az önök idejét.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp