AMERIKÁNAK SZÍNT KELLETT VALLANIA, MELY ÁLLAMHOZ SOROLJA JERUZSÁLEMET

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Egy bírósági ítéletben elutasították, hogy a vitatott hovatartozású város izraeli, bár azt sem mondanák, hogy jordániai vagy ciszjordániai. Az amerikai megoldás: egy jeruzsálemi az jeruzsálemi.

Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította azt a keresetet, amelynek kezdeményezői az kívánták elérni, hogy a Jeruzsálemben született amerikaiak az útlevelükben Izraelt tüntethessék fel születési helyükül.

Jeruzsálem
Jeruzsálem

A legfelsőbb szintű amerikai bírói testület ezzel 6-3 arányban alkotmányellenesnek nyilvánított egy, a kongresszus által az amerikai külpolitikával kapcsolatban 2002-ben elfogadott törvényt, megerősítve, hogy egy külföldi ország és annak határainak elismerésére egyedül az elnök jogosult. A testület egyúttal kinyilvánította, hogy nem kíván beavatkozni az izraeli-palesztin konfliktusba. Az amerikai külügyminisztérium az ítéletet megelőzően arra figyelmeztetett, hogy az útlevél-bejegyzések módosítása felhördülést váltana ki szerte az arab és a muszlim világban.

A keresetet a 12 éves Menachem Binyamin Zivotofsky szülei nyújtották be, szinte azonnal a fiuk születését követően. Arra hivatkozva, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosának tekintik és hogy bevándorlási, honosítási és útlevélügyekben a kongresszus és nem az elnök az illetékes.

George W. Bush elnök 2002-ben írta alá a vonatkozó törvényt, amelynek egyik kitétele a Jeruzsálemben született amerikaiakról rendelkezik. Ennek értelmében a külügyminiszternek állampolgári kérésre Izraelt kell feltüntettetnie az érintettek születési helyeként. Bush ugyanakkor kijelentette, hogy alkotmányellenessége miatt elutasítja a vonatkozó rendelkezést. Ezt az álláspontot az Obama-kormányzat is magáévá tette.

Az ítélet mintegy 50 ezer Jeruzsálemben született amerikai állampolgárt érint. Az ügyben novemberben tartottak meghallgatást a legfelsőbb bíróságon. Sajtójelentések szerint ez volt a testület leghosszabb ideig függőnek tartott döntése. Beszámolók rámutattak, hogy az ítélettel a bíróság mind a három zsidó tagja egyetértett.

Jeruzsálem státusának ügye az izraeli-palesztin konfliktus egyik legégetőbb problémája a zsidó állam 1948-ban történt nemzetközi elismerése óta. Az amerikai külügyminisztérium kézikönyve szerint a Jeruzsálemben született amerikaiak születési helyét Jeruzsálemként, nem pedig Izraelként, Jordániaként vagy Ciszjordániaként kell feltüntetni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp