AMERIKÁNAK SZÍNT KELLETT VALLANIA, MELY ÁLLAMHOZ SOROLJA JERUZSÁLEMET

Egy bírósági ítéletben elutasították, hogy a vitatott hovatartozású város izraeli, bár azt sem mondanák, hogy jordániai vagy ciszjordániai. Az amerikai megoldás: egy jeruzsálemi az jeruzsálemi.

Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította azt a keresetet, amelynek kezdeményezői az kívánták elérni, hogy a Jeruzsálemben született amerikaiak az útlevelükben Izraelt tüntethessék fel születési helyükül.

Jeruzsálem
Jeruzsálem

A legfelsőbb szintű amerikai bírói testület ezzel 6-3 arányban alkotmányellenesnek nyilvánított egy, a kongresszus által az amerikai külpolitikával kapcsolatban 2002-ben elfogadott törvényt, megerősítve, hogy egy külföldi ország és annak határainak elismerésére egyedül az elnök jogosult. A testület egyúttal kinyilvánította, hogy nem kíván beavatkozni az izraeli-palesztin konfliktusba. Az amerikai külügyminisztérium az ítéletet megelőzően arra figyelmeztetett, hogy az útlevél-bejegyzések módosítása felhördülést váltana ki szerte az arab és a muszlim világban.

A keresetet a 12 éves Menachem Binyamin Zivotofsky szülei nyújtották be, szinte azonnal a fiuk születését követően. Arra hivatkozva, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosának tekintik és hogy bevándorlási, honosítási és útlevélügyekben a kongresszus és nem az elnök az illetékes.

George W. Bush elnök 2002-ben írta alá a vonatkozó törvényt, amelynek egyik kitétele a Jeruzsálemben született amerikaiakról rendelkezik. Ennek értelmében a külügyminiszternek állampolgári kérésre Izraelt kell feltüntettetnie az érintettek születési helyeként. Bush ugyanakkor kijelentette, hogy alkotmányellenessége miatt elutasítja a vonatkozó rendelkezést. Ezt az álláspontot az Obama-kormányzat is magáévá tette.

Az ítélet mintegy 50 ezer Jeruzsálemben született amerikai állampolgárt érint. Az ügyben novemberben tartottak meghallgatást a legfelsőbb bíróságon. Sajtójelentések szerint ez volt a testület leghosszabb ideig függőnek tartott döntése. Beszámolók rámutattak, hogy az ítélettel a bíróság mind a három zsidó tagja egyetértett.

Jeruzsálem státusának ügye az izraeli-palesztin konfliktus egyik legégetőbb problémája a zsidó állam 1948-ban történt nemzetközi elismerése óta. Az amerikai külügyminisztérium kézikönyve szerint a Jeruzsálemben született amerikaiak születési helyét Jeruzsálemként, nem pedig Izraelként, Jordániaként vagy Ciszjordániaként kell feltüntetni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp